Πριν από πέντε περίπου χρόνια, η Εύα Καϊλή είχε απευθυνθεί στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, εγκαλώντας τον επειδή αρνήθηκε να συμμετάσχει στη σύνοδο του Ταλίν, όπου γινόταν προσπάθεια να εξισωθεί ο ναζισμός με τον κομμουνισμό. Και έδωσε δραματικό τόνο στην επιστολή της δημοσιοποιώντας ότι η οικογένειά της έχει πέσει θύμα σφαγών των κομμουνιστών.

Ads

«Κοντονή ακούς; Κομμουνιστές εγκληματίες σκότωσαν τον παππού μου. Ακούς; Κομμουνιστές εγκληματίες έκαψαν το σπίτι της οικογένειάς μου, αφού το καταλήστεψαν. Φοβισμένες οι γυναίκες του σπιτιού κοιμόντουσαν τυλιγμένες σε κουβέρτες σε χαντάκια κοντά στο σπίτι, έως ότου εξαναγκάστηκε η γιαγιά μου να εγκαταλείψει ξανά τον τόπο της, την Κωνσταντία Μακεδονίας, για να γλιτώσει τα παιδιά της».

Η έρευνα έδειξε ότι ο πατέρας της Καϊλή έχει γεννηθεί το 1955 και επομένως δεν θα μπορούσε να έχει σκοτωθεί στον Εμφύλιο (1946-49)

Οταν αποκαλύφθηκε το ψέμα, η ευρωβουλευτής επανήλθε στο Facebook γράφοντας πως δεν πρόκειται για τον παππού της αλλά για τον προηγούμενο σύζυγο της γιαγιάς της, που σκοτώθηκε (από κομμουνιστές… ) το 1943.

Ads

Αλλά και πάλι είπε ψέματα. Η έρευνα έδειξε ότι δεν επρόκειτο για δολοφονία από κομμουνιστές αλλά για έγκλημα ερωτικής αντιζηλίας.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την εμπλοκή της Ε. Καϊλή στο Qatar Gate;

Μεγάλη. Θυμίζουν πόσο προστατευμένη υπήρξε από τις εγχώριες ελίτ με αποτέλεσμα αποκαλύψεις που θα κατέστρεφαν άλλους πολιτικούς να μην της προκαλούν το παραμικρό κόστος.

Η Εύα Καϊλή είχε άπλετη θετική δημοσιότητα, ποτέ δεν δεχόταν πίεση να απαντήσει σε δύσκολες και δυσάρεστες ερωτήσεις που θα την εξέθεταν και ποτέ δεν υπενθυμίζονταν όσα έκαναν κακό στο προφίλ της.

Ποιος άλλος ή ποια άλλη πολιτικός θα μπορούσε να πει ένα τέτοιο παραμύθι για να διεγείρει αντικομμουνιστικά ένστικτα χωρίς να πληρώσει οποιοδήποτε τίμημα για την ψευτιά και το θράσος του/της;

Η Εύα Καϊλή έφτασε πολύ ψηλά γιατί δεν ελέγχθηκε, δεν υποχρεώθηκε να λογοδοτήσει για ο,τιδήποτε, δεν αξιολογήθηκε αντικειμενικά και είχε μια τεράστια ασυλία που της χάρισε πάρα πολλά και ίσως θα της τα χάριζε όλα, αν η απληστία της δεν την έφερνε αντιμέτωπη με τις βελγικές αρχές.