Οταν πρόκειται για τον Κώστα Σπυρόπουλο ή τον Πέτρο Φιλιππίδη, δεν υπήρξε καμία αναστολή για την αναφορά του ονόματός τους. Πόσο μάλλον για τον Γιώργο Κιμούλη που δεν έχει καμία καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση αλλά για κατάχρηση εξουσίας.

Ads

Ομως στην περίπτωση του Δημήτρη Λιγνάδη όλα είναι διαφορετικά. Βοούσε ο τόπος ότι έρχεται παραίτηση κάτω από το βάρος φοβερών αποκαλύψεων και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δεν ήξερε τίποτα μέχρι που αναγκάστηκε να μάθει.

Και μετά σιωπή.

Οι καταγγελίες διαδέχονται η μία την άλλη αλλά ο Δ. Λιγνάδης παραμένει ο “ηθοποιός-σκηνοθέτης”. Και καμία πρωτοβουλία δεν αναλαμβάνεται για διαλεύκανση. Για παράδειγμα, ο δραστήριος πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Γιώργος Μπαμπινιώτης δεν έκανε κάτι μετά τη δημοσιοποίηση της μαρτυρίας πρώην μαθήτριας του Αρσακείου που ατύχησε να τον έχει δάσκαλο υποκριτικής στο σχολείο.

Ads

Μόνο το Star έβγαλε φόρα-παρτίδα το όνομά του, αλλά για να τον υπερασπιστεί. Με ένα κατάπτυστο “ρεπορτάζ” προσπάθησε να τον ξεπλύνει και εκ των υστέρων, μετά την κατακραυγή, ζητήθηκε συγγνώμη για το “ανθρώπινο λάθος”.

Αλλά δεν ήταν λάθος. Ηταν συνειδητή και προσπάθεια στήριξής του.

Οπως και η απόσταση που κρατά η κυβέρνηση είναι επίσης σκόπιμη. Με το πρόσχημα ότι δεν πρέπει να πολιτικοποιούνται οι αποκαλύψεις για σεξουαλική βία, στέκονται μακριά από τη φωτιά. Καμία δήλωση, κανένα σχόλιο, καμία απάντηση.

Ομως, τα ερωτήματα είναι επίμονα και τα γεγονότα αναπόδραστα.

Γιατί ο Δημήτρης Λιγνάδης τοποθετήθηκε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου με πολιτική απόφαση. Ηταν ο εκλεκτός του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που με χαρά αποδέχθηκε η Λίνα Μενδώνη.

-Με ποια κριτήρια τον επέλεξαν;
-Γιατί έκαναν διορισμό αντί να ακολουθήσουν μια αξιοκρατική διαδικασία;
-Πόσο καιρό και πώς τον γνώριζε ο πρωθυπουργός;
-Ζήτησαν άλλες γνώμες από το χώρο του πολιτισμού για την προσωπικότητά του;
-Ερεύνησαν το παρελθόν του;
-Οσο καιρό βρισκόταν στην κορυφή του Εθνικού, δεν είχε γίνει κανένα παράπονο για τη συμπεριφορά του από ηθοποιούς και σπουδαστές της Δραματικής Σχολής;
-Δεν είχε φτάσει τίποτα και από πουθενά στα αυτιά τους;

Από όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητα, προκύπτει ότι το βιογραφικό του έχει αρκετές σκοτεινές σελίδες. Τον είχαν διώξει από δραματική σχολή για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Τόσο δύσκολο ήταν να το μάθουν αυτό στο ΥΠΠΟ, αν όχι όλα τα άλλα;

Στο Μέγαρο Μαξίμου παριστάνουν ότι δεν τους αφορά υπόθεση Λιγνάδη. Σαν να τον βρήκαν επικεφαλής του Εθνικού και να μην τον τοποθέτησαν με διθυράμβους.

Αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική και αυτό δεν αλλάζει όση συσκότιση και να πετύχουν.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ο “άριστος” φίλος τους, ο δικός τους άνθρωπος, ο ευνοούμενός τους. Και τώρα έχει μπλέξει. Γι αυτό και προσπαθούν να τον αφήσουν πίσω. Αλλά θα τους ακολουθεί. Γιατί δεν είναι απλό να απαλλαγείς από το παρελθόν σου, ούτε από τον εαυτό σου. Μάλιστα, όσο πιο πολύ σκοτάδι υπάρχει πίσω, τόσο πιο δύσκολα ξεφεύγεις.