Ήταν σωστή η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για τη διαγραφή του Π. Κουρουμπλή από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ήταν ένα μήνυμα όχι μόνο προς το εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά προς όλο το πολιτικό σύστημα ότι δεν πρέπει να χάνεται το μέτρο στο όνομα μιας άγριας πολιτικής αντιπαράθεσης και δεν πρέπει να πέφτει το επίπεδο τόσο χαμηλά ώστε να γίνεται απωθητικό για τους μετριοπαθείς και κουρασμένους από την οξύτητα και την τοξικότητα πολίτες.

Ads

Ο Αλ. Τσίπρας διεμήνυσε από τις Βρυξέλλες ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να παραιτηθεί μετά τα ψέματα που αποκαλύφθηκε ότι είπε για τις ΜΕΘ και αυτό είναι πολύ πιο σκληρή και ουσιαστική πολιτική θέση από τις κραυγές για “δολοφόνους”. Ο Π. Κουρουμπλής δεν αποδοκιμάστηκε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο πλαίσιο της αποκήρυξης της “αντιπολίτευσης με θανάτους” που επαγγέλλεται η “καθώς πρέπει Αριστερά” αλλά ως ένδειξη αποστασιοποίησης από τον ακραίο λαϊκισμό που επηρεάζει αρνητικά τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την κεντροαριστερά.

Η αμηχανία της ΝΔ μπροστά σε αυτή την εξέλιξη είναι προφανής. Οι παθιασμένοι αντιΣΥΡΙΖΑ σχολιαστές δεν μπόρεσαν να αποδομήσουν την πρωτοβουλία του Αλ. Τσίπρα παρά μόνο θυμίζοντας τις ακρότητες του Π. Πολάκη και καταγγέλλοντας την Κουμουνδούρου για ανοχή.

Είναι, όμως, προφανές ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλουν έναν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που να αποδεικνύει στην πράξη αυστηρότητα σε θέματα πολιτικού ήθους. Γιατί τότε εκτίθεται ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης που δεν έχει αποστασιοποιηθεί ποτέ από τις ακρότητες στελεχών της ΝΔ είτε για τα “εγκλήματα στο Μάτι” είτε για την “προδοτική” συμφωνία των Πρεσπών. Οχι απλώς δεν έχει ζητήσει συγγνώμη για το ακραία λαϊκιστικό παρελθόν του στην αντιπολίτευση αλλά δεν έχει καν προσπαθήσει να περιορίσει τις ιαχές μίσους από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εντός και εκτός Βουλής.

Ads

Με αυτή την έννοια, η διαγραφή του Π. Κουρουμπλή ήταν κακή εξέλιξη για το Μέγαρο Μαξίμου. Τον ήθελαν μέσα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να τον δείχνουν και να θυμίζουν τους “δολοφόνους” του. Εμειναν χωρίς βαρβάρους και με τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα να αιωρείται. Δύσκολα πράγματα ακόμη και για τον ΣΚΑΪ.