Με την παρουσία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός συνέβαλε ώστε η πολιτική επιστήμη να έχει υλικό για την ανάλυση του νεομητσοτακισμού, που έχει κληρονομήσει στοιχεία από τον μητσοτακισμό (νεοφιλελευθερισμός, προστασία των ελίτ κοκ) αλλά τα απορροφά στην πιο ευτελή εκδοχή τους.

Ads

Δέκα βασικές και ενδεικτικές αναφορές του υπό διαμόρφωση πολιτικού ρεύματος που έχει την σφραγίδα του Κυρ. Μητσοτάκη:

Επιθέσεις στον πολιτικό αντίπαλο χωρίς καμία αναστολή και εκτός κανόνων. Ενα παράδειγμα: Οι πολιτικοί αρχηγοί δίνουν στους δημοσιογράφους την ομιλία τους από πριν με όρο “εμπάργκο”, γιατί μπορεί να την αλλάξουν κατά την εκφώνηση. Ο Κυρ. Μητσοτάκης πήρε την ομιλία του Αλ. Τσίπρα από δημοσιογράφο για να τον καταγγείλει ότι την έγραψε πριν τον ακούσει ενώ αυτή είναι η σταθερή πρακτική και το ξέρουν όλοι όσοι έχουν σχέση με την πολιτική ζωή.

Μπούλινγκ στον πολιτικό αντίπαλο: Εκτός από τις φωνές τύπου “ψεύδεστε” από την “κερκίδα” την ώρα που μιλά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διατυπώνονται καταγγελίες επιπέδου, “δεν είστε φέρελπις πολιτικός αλλά αποτυχημένος τέως πρωθυπουργός”, δηλαδή “δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε” (κατά το κουτσογιωργικό) επειδή χάσατε στις εκλογές.

Ads

Τροφή στο αντιΣΥΡΙΖΑ μένος: Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν ξεχνά ποτέ να κάνει ό,τι μπορεί για να συντηρήσει τη δυναμική του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου που υπερβαίνει τα όρια του κόμματός του και απλώνεται στο ακραίο κέντρο. Η αναφορά του στον “Πολακισμό” ήταν το κρέας που έριξε για να αλεστεί στη μηχανή του αντιΣΥΡΙΖΑ φανατισμού.

Μέτωπο με όλη την Αριστερά: Η ΝΔ είχε μια παράδοση ευγενικών αποστάσεων από το ΚΚΕ. Η σχέση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον Χαρίλαο Φλωράκη έχει ιστορικά καταγραφεί, ενώ ο Κώστας Καραμανλής είχε πάει μέχρι και στον Αη Στράτη για να δείξει το σεβασμό του στους αγωνιστές της Αριστεράς. Ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν τόσο επιθετικός απέναντι στο ΚΚΕ για το Πολυτεχνείο που ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας του φώναξε “να ντρέπεστε”.

Αναζήτηση “προθύμων” σε άλλα κόμματα: Τα συγχαρητήρια που έδωσε στον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέα Λοβέρδο για τον τρόπο με τον οποίο (δεν) αντιπολιτεύεται ήταν απολύτως ενδεικτικά της πρόθεσης του πρωθυπουργού να “τσιμπολογήσει” από την κεντροαριστερά ό,τι μπορεί για να βελτιώσει την εικόνα της κυβέρνησής του. Το κάνει, άλλωστε, σταθερά και “του βγαίνει”.

Ιδεολογική αντεπίθεση: Η “κραυγή να τελειώνουμε τα ιδεολογικά άβατα” και ο ισχυρισμός ότι “δεν ήταν μόνο Αριστεροί στο Πολυτεχνείο, απλώς κάποιοι έχτισαν καριέρα με το Πολυτεχνείο” ήταν το “δώρο” τους στα στελέχη του κόμματός του (με πρώτο τον Μ. Βορίδη) που ζητούν να δοθεί μάχη εναντίον της “ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς”.

Καμία αυτοκριτική/αυταρέσκεια: Ο Κυρ. Μητσοτάκης ποτέ δεν αναγνωρίζει κανένα λάθος, ούτε καν παράλειψη. Αντίθετα, υπερασπίζεται με πάθος ακόμη και αυταπόδεικτες αποτυχίες, όπως είναι η πολιτική δημόσιας υγείας που ακολουθεί, όταν τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όριά τους και γι αυτό λαμβάνονται όλο και πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού.

Fake news: Υπάρχουν, είπε, μελέτες που δείχνουν ότι τα ΜΜΜ δεν έχουν μεγάλη συμμετοχή στη διάδοση του κορονοϊού, ενώ υπάρχουν άλλες μελέτες που δείχνουν ότι η διασκέδαση των νέων είναι η βασική αιτία για την έκταση της πανδημίας. Κανένα συγκεκριμένο στοιχείο, καμία ειδική αναφορά, μελέτες γενικώς και αορίστως.

Δαιμονοποίηση των προκατόχων: “Δεν χρειάζεται να περιγράψω την κατάσταση που μας παραδώσατε”. Και όχι, δεν αναφερόταν στο “μαξιλάρι” των 37 δισ αλλά στην κατάσταση στο σύστημα δημόσιας υγείας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη… Παρέλαβαν το χάος.

Κλείσιμο ματιού στην ακροδεξιά: Ο Κυρ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Δ. Κουτσούμπα και τον Γ. Βαρουφάκη είπε “οι νόμοι ισχύουν για όλους”, προειδοποιώντας τους, αυστηρά, να μην κουνηθούν στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Μέχρι και το “αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες” και την life style φωτογράφιση θυμήθηκε για να προσβάλει το επικεφαλής του ΜΕΡΑ25. Το χτύπημα στην Φ. Γεννηματά το έδωσε συγχαίροντας τον Λοβέρδο, ενώ για τον Αλ. Τσίπρα είπε ό,τι βαρύτερο μπορούσε. Ο μόνος πολιτικός αρχηγός που γλίτωσε από τα σκάγια του ήταν ο Κυριάκος Βελόπουλος. Καμία αντιπαράθεση με τον επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης. Μια γλυκιά ανομολόγητη συνενοχή…