Θα περίμενε κανείς ότι στη συνέντευξη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο ΣΚΑΙ, με όλα όσα έχουν προηγηθεί, το κανάλι και οι οικοδεσπότες θα κρατούσαν τα προσχήματα, πρωτίστως για  να προστατεύσουν το κύρος τους και, δευτερευόντος, για την οικονομία της συζήτησης. Τελικά τίποτα από τα δύο δεν συνέβη. Οι ερωτήσεις ήταν βγαλμένες από την ατζέντα της ΝΔ, με σημαντικά εθνικά και προγραμματικά θέματα να παραλείπονται, και οι δύο δημοσιογράφοι υποκατέστησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ένα debate, που έγινε με πλάγιο τρόπο, και ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε πως με ειλικρίνεια και αμεσότητα, με απαντήσεις σε όλα (τουλάχιστον όσα ρωτήθηκε), κερδίζεις και σε ένα άκρως εχθρικό έδαφος.  

Ads

Στο μέλλον στις σχολές δημοσιογραφίας, ίσως να διδάσκετα αυτή η συνέντευξη ως παράδειγμα καταστρατήγησης των πλέον στοιχειωδών κανόνων και τεχνικών μιας συνέντευξης που κατέληξε σε αντιστροφή ρόλων και πολιτική μονομαχία. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που οι δύο δημοσιογράφοι αναλώθηκαν σε τοποθετήσεις, σε κριτική ή σε απαντήσεις στον Πρωθυπουργό, θέλοντας να έχουν τον τελευταίο λόγο. Αντιστοίχως και ο Τσίπρας, σε αρκετές περιπτώσεις αντιμετώπισε τους δημοσιογράφους ως πολιτικούς της ΝΔ και έκανε τη δική του κριτική.

Η βασική αποστολή μιας συνέντευξης είναι να ερωτηθεί ένας πολιτικός για τα θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη και να απαντήσει. Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία ότι κλήθηκε ένας εν ενεργεία Πρωθυπουργός, 5 μέρες πριν τις εκλογές και σε δύο ώρες συνέντευξης δεν ρωτήθηκε για το πρόγραμμά του, την οικονομία, την Παιδεία, το Ασφαλιστικό, τα εργασιακά. Περιορίστηκαν στη σκληρή, ως και “κίτρινη”, ατζέντα της ΝΔ ενώ συχνά ο Τσίπρας έβαζε μόνος του θέματα στη συζήτηση, όπως το Μακεδονικό, επειδή απέφευγαν να του τα θέσουν. Μοιραία, έγιναν οι συνειρμοί και οι συγκρίσεις με την αντίστοιχη συνέντευξη στο ΣΚΑΙ του αργηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου σε κλίμα ευθυμίας, συζητούσαν για χαλαρά θέματα και έφταναν στο άλλο άκρο.

Σε κάθε περίπτωση, οι δημοσιογράφοι, αυτοαναιρέθηκαν απέναντι στο κοινό. Από τη συνέντευξη αποδείχτηκε ότι ήταν σωστή επιλογή του Πρωθυπουργού να δώσει συνέντευξη στο ΣΚΑΙ. Τόσο γιατί ήταν αρκετά προετοιμασμένος για τους υψηλούς τόνους και είχε την ευκαιρία να δώσει απαντήσεις σε ζητήματα που μόνο ένα νιμπέιτ θα του έδινε τη δυνατότητα, όσο και γιατί η πρωτοφανής επιθετικότητα και εμπάθεια των δημοσιογράφων, επιβεβαίωσε όσα καταλογίζουν στο ΣΚΑΙ, καταδεικνύοντας τον ρόλο που είχαν τα μέσα ενημέρωσης. Μεγάλη χαμένη από τη συνέντευξη για άλλη μια φορά, η ίδια η δημοσιογραφία, με την ατάκα της Σίας Κοσιώνη να μένει στην ιστορία: “Δεν κάνουμε αντιπολίτευση εμείς… δημοσιογράφοι είμαστε”.

Ads