Η σύγκρουση Μαρινάκη-Μητσοτάκη είναι θορυβώδης και μυστηριώδης. Δημόσιες ανταλλαγές μηνυμάτων μεταξύ του πρωθυπουργού και του εκδότη και πλήθος δημοσιευμάτων του ομίλου του ισχυρού άντρα της ΠΑΕ Ολυμπιακός συνθέτουν την εικόνα ρήξης, χωρίς να φαίνεται αν είναι οριστική ή συγκυριακή, συνδεόμενη δηλαδή με κάποια παρασκηνιακή διαπραγμάτευση.

Ads

Το powergame.gr, επιρροής Β. Μαρινάκη, έγραψε ότι ο μιντιάρχης είχε συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη το Σάββατο. Η συνέχεια έδειξε ότι η συζήτησή τους δεν είχε αίσια έκβαση, παρόλο που δεν αναφέρει κάτι τέτοιο η συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

Για να εκτιμήσει κανείς πόσο μακριά θα πάει αυτή η σύγκρουση θα πρέπει να ξέρει ποιο είναι το αντικείμενο της μεταξύ τους διαπραγμάτευσης. Εχει να κάνει με νομικά ζητήματα; Με το προβάδισμα άλλου ολιγάρχη σε τομείς που ενδιαφέρουν άμεσα τον Β. Μαρινάκη;

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζει γιατί ο κατά τα άλλα συνεργάσιμος με τις ελίτ Κ. Μητσοτάκης τον δυσαρέστησε. Πήγε να παίξει με πολλές μπάλες συμφερόντων ταυτόχρονα και κάποια του έπεσε; Ανέλαβε δεσμεύσεις που τον εμποδίζουν να ικανοποιήσει τον Β. Μαρινάκη; Ανέθεσε το χειρισμό αυτών των υποθέσεων σε άλλον που τα θαλάσσωσε;

Ads

Το μόνο βέβαιο είναι ότι υπάρχουν μεσολαβητές που προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά. Η Ντόρα Μπακογιάννη και ο σύζυγός της Ισίδωρος Κούβελος δεν είναι οι μόνοι που δουλεύουν γι αυτό στην αθέατη πλευρά.

Αλλά το αποτέλεσμα της διαμεσολάβησης είναι εντελώς αβέβαιο. Γιατί, στο μεταξύ, το τζίνι των αποκαλύψεων έχει βγει από το μπουκάλι και ο έλεγχος της πληροφορίας από το Μέγαρο Μαξίμου έχει χαθεί.

Ο Κ. Μητσοτάκης δεν κέρδισε τις εκλογές μόνο επειδή τον στήριξε ο Β. Μαρινάκης και δεν θα πάψει να είναι πρωθυπουργός μόνο επειδή έχασε αυτή τη στήριξη.

Ομως η προστασία του από την ολιγαρχία ήταν καθοριστική για να επιβληθεί πολιτικά και η άρση της θα έχει επίσης σημαντική επιρροή στις πολιτικές εξελίξεις.

Τόσο απλό και τόσο περίπλοκο. Σίγουρα καθόλου θεσμικό, υγιές, διάφανο. Και καθόλου ευρωπαϊκό – με την παλιά έννοια.