Πάγια τακτική, εδώ και πολύ καιρό, είναι τα fake news να διακινούνται μέσω του μιντιακού συστήματος που πρόσκειται στη ΝΔ και εν συνεχεία η ΝΔ να τα χρησιμοποιεί για να κάνει αντιπολίτευση. Και μπορεί η αξιοπιστία των μίντια να κατέρρευσε όμως η παραγωγή Fake News φαίνεται πως δεν είναι πλέον ικανοποιητική. Καθώς ο “αντιπολιτευτικός οίστρος” δεν μπορεί να περιμένει, και λόγω έλλειψης πολιτικής ατζέντας, η ΝΔ αποφάσισε να τα κατασκευάσει η ίδια. Εξάλλου, πολλοί από τους δημοσιογράφους της “γραμμής παραγωγής” φαίνεται πως θα βρεθούν το επόμενο διάστημα στα γαλάζια ψηφοδέλτια. 

Ads

Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η τελευταία ανάρτηση από τη ΝΔ της φωτογραφίας με το νέο κυβερνητικό κτίριο στην πρωτεύουσα της Βολιβίας. Όπως ισχυρίστηκε η αξιωματική αντιπολίτευση το εν λόγω κτίριο (κεντρική φωτογραφία) είναι η νέα υπερπολυτελής κατοικία του Προέδρου της χώρας Έβο Μοράλες. «Για να καταλάβουν οι πολίτες το νέο ιδανικό μοντέλο του κ. Τσίπρα για την Ελλάδα. Αυτή είναι η νέα κατοικία τού Έβο Μοράλες, αξίας 34 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο αριστερός ομόλογος του πρωθυπουργού έφτιαξε έναν ουρανοξύστη για τον εαυτό του, στο πλαίσιο προφανώς της προσπάθειας του να μειώσει την ακραία φτώχεια των Βολιβιανών. Κάτι ξέρουν οι κύριοι Τσίπρας και Μοράλες. Η φτώχεια θέλει καλοπέραση», ήταν το σχόλιο της ΝΔ, που συνόδευε τη φωτογραφία και το οποίο αναρτήθηκε μια ημέρα μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών στην Αθήνα. 

Όπως ήταν λογικό το ψέμα αποκαλύφθηκε άμεσα. Το συγκεκριμένο κτίριο είναι ένα νέο κυβερνητικό κτίριο που θα στεγάσει μια σειρά από υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες και το προεδρικό μέγαρο. Η απόφαση για την κατασκευή του ελήφθη ώστε να εξοικονομηθούν 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τα ενοίκια που κατέβαλλε το κράτος σε διάφορα κτίρια που στέγαζαν τις εν λόγω υπηρεσίες και υπουργεία, ενώ τα εγκαίνια του κτιρίου έγιναν με την παρουσία των εργατών του ενωτικού συνδικάτου COB και εκπροσώπους όλων των κοινωνικών κινημάτων της χώρας.

Οι λεπτομέρειες δεν έχουν μεγάλη σημασία… Αυτό που έχει σημασία και δημιουργεί προβληματισμό είναι το γεγονός πως η αξιωματική αντιπολίτευση μιας χώρας δεν επιχειρεί να αντιπαρατεθεί με πολιτικούς όρους, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τις πολιτικές της, αλλά με Fake News. Μάλιστα είναι πλέον πρόδηλο ότι υπάρχει διευθυντήριο που κατασκευάζει και διακινεί τα fake news συστηματικά επιχειρώντας να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη. Σε μια δημοκρατία η συζήτηση καθορίζεται από την πολιτική ατζέντα, τις θέσεις, τα επιχειρήματα και τις αντιπαραθέσεις. Στην Ελλάδα η συζήτηση κινείται συστηματικά σε ψευδείς ειδήσεις και αμφιλεγόμενες δημοσκοπήσεις…

Ads