Το να γράφει ο διευθυντής της εφημερίδας – ναυαρχίδα της παράταξής σου ότι έχεις τελειώσει δεν είναι ούτε απλό ούτε αναμενόμενο.

Ads

Έγραψε ο Αλέξης Παπαχελάς στο άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής»:

«(…) Τα σενάρια για τις μελλοντικές εξελίξεις δεν είναι ρόδινα. Ας πούμε ότι ξεπερνάμε τον κίνδυνο ενός μεγάλου, ατέλειωτου τσίρκου, όπου η χώρα θα βιώσει τον κατήφορο ενός ξεκατινιάσματος χωρίς προηγούμενο. Πολιτικά η χώρα έχει μπροστά της μια απλή αναλογική και το σενάριο μη αυτοδυναμίας της Ν.Δ., χωρίς όμως να υπάρχει και πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης με το ΚΙΝΑΛ. Από εκεί και πέρα, η πολιτική φαντασία του καθενός πλάθει σενάρια. Κανένα δεν μοιάζει ιδιαίτερα ελκυστικό (…)».

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με αυτή την ανάλυση, ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα είναι πρωθυπουργός μετά τις επόμενες εκλογές. Αφού η ΝΔ δεν θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία, ακόμη και αν εκλεγεί πρώτο κόμμα, και αφού δεν θα συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τότε ο Κ. Μητσοτάκης θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το Μέγαρο Μαξίμου.

Ads

Εκτός αν συγκυβερνήσει με την «Ελληνική Λύση» του Κυρ. Βελόπουλου και κάποιο ακροδεξιό κόμμα, εάν καταφέρει να εκπροσωπηθεί στη Βουλή.

Αλλά αφενός ο ίδιος έχει αποκλείσει τέτοιο σενάριο, αφετέρου αν το έκανε, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα ήταν εύθραυστος και πολύ δύσκολα θα μπορούσε να διασφαλιστεί κοινωνική ηρεμία για πολύ καιρό.

Άλλωστε είναι πλέον ρεαλιστικό το ενδεχόμενο, το οποίο δεν αναφέρει ο Αλ. Παπαχελάς, να εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρώτο κόμμα, ειδικά εάν οι εκλογές γίνουν το 2023 όπως επιμένει να δηλώνει ο Κ. Μητσοτάκης.

Το συμπέρασμα είναι ότι εμπεδώνεται πλέον και στο φιλοκυβερνητικό στρατόπεδο η άποψη ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει μέλλον ως πρωθυπουργός. Παρά τη δυσκολία που προκαλεί στους συμμάχους του αυτή η εκτίμηση, δεν μπορούν να την αποφύγουν.

Και αυτό δεν μπορεί παρά να έχει συνέπειες στο εσωτερικό της ΝΔ. Οσο ενισχύεται η αίσθηση ότι το φρούτο της εξουσίας σαπίζει και θα πέσει, τόσο πλησιάζει η ώρα του ξεκαθαρίσματος εσωκομματικών λογαριασμών με το βλέμμα στην επόμενη μέρα των εκλογών.

Καλά ξεμπερδέματα.