Την αποθέωση του διεθνούς κυνισμού και το αποκορύφωμα της προσπάθειας για φίμωση των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος αποτελεί η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ έξω από την Πρεσβεία του Ισημερινού, από τις βρετανικές αρχές προκειμένου να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Ads

Ο άνθρωπος πίσω από τα wikileaks που πρωταγωνίστησε στην αποκάλυψη συνταρακτικών στοιχείων  και βίντεο για τον βρώμικο πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράκ και εκατομμύρια άλλα έγγραφα που ανατρέπουν την επίσημη εκδοχή διαφόρων κυβερνήσεων, “πλήρωσε” την αλλαγή της κυβέρνησης του Ισημερινού και την ψυχρότητα των τελευταίων μηνών, με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί το καθεστώς ασύλου που είχε χορηγηθεί το 2012.

Παρότι η υπόθεση για την οποία κατηγορήθηκε στη Σουηδία, έχει καταρρεύσει, εντούτοις σε βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης των ΗΠΑ και παραμένει στόχος  όσων θα ήθελαν να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια σε κάθε ανεξάρτητη δημοσιογραφική έρευνα: Όποιος “χώνει τη μύτη του” στα μυστικά των ισχυρών και έχει το θάρρος να αποκαλύπτει,  καταλήγει στη φυλακή. 

Υπενθυμίζεται πως υπό κράτηση τέθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ κι η -πληροφοριοδότης του Ασάνζ- Τσέλσι Μάνινγκ, παρά τη χάρη που τους είχε δοθεί από τον Ομπάμα, καθώς αρνήθηκε να καταδώσει τον Ασάνζ και να δώσει στοιχεία στις αρχές.

Ads

Το μήνυμα κατά των μαρτύρων και των δημοσιογράφων που προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον είναι σαφέστατο καθώς με παρόμοιες έρευνες αποκαλύφθηκαν συνταρακτικά στοιχεία για την παγκόσμια διαφθορά, τις διαδρομές του βρώμικου χρήματος, εγκλήματα πολέμου και άλλες έκνομες δραστηριότητες.

Σε αυτή τη λογική και το βραβείο της ευρωομάδας της Αριστεράς για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, με πρόταση του Στέλιου Κούλογλου, όπου ήταν υποψήφιος ο Ασάνζ και επρόκειτο να δοθεί τις επόμενες μέρες στο Στρασβούργο, αποκτά ιδιαίτερα σημασία.