Η περίπτωση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πάνου Τσακλόγλου είναι πολύ χαρακτηριστική του τρόπου που οργανώθηκε η εξαπάτηση του κέντρου από τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Ads

Ενας εκσυγχρονιστής, πρώην συνεργάτης του Κ. Σημίτη, άριστος και μετριοπαθής, καταξιωμένος τεχνοκράτης και πανεπιστημιακός, κεντροαριστερός και ευρωπαϊστής, φλογερός μεταρρυθμιστής, εμπιστεύτηκε τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και εντάχθηκε στην κυβέρνηση για να συμβάλει στην προσπάθεια για την πρόοδο της χώρας.

Εδωσε προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό άλλοθι στον πρωθυπουργό, κάθισε δίπλα από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον Μ. Βορίδη στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, κοιτάζοντας προς τον Κυρ. Πιερρακάκη για να μην αισθάνεται μόνος.

Και τελικά προσαρμόστηκε στον πελατειασμό και παλαιοκομματισμό της βαθιάς ΝΔ την οποία επιχειρεί να καλλωπίσει ο Κυρ. Μητσοτάκης για να μη χάσει τη μάχη του κέντρου.

Ads

Tο Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση  δίνει τη δυνατότητα σε πάνω από 1.200 δημάρχους και νομάρχες να λαμβάνουν διπλή σύνταξη. Την εγκύκλιο “τακτοποίησε” ο Τσακλόγλου και την προώθησε τη Μεγάλη Τετάρτη για να χαθεί μέσα στην πασχαλινή ραστώνη.

Εμαθε τα κόλπα πολύ γρήγορα. Ψηφοθηρία και ρουσφέτια, όπως παλιά, με τον παραδοσιακό δεξιό τρόπο. Το βιογραφικό του διανθίζεται με αναπάντεχο για όσους τον εκτιμούν τρόπο. Ο μεταρρυθμιστής γίνεται πολιτικάντης και ο εκσυγχρονιστής παλαιοκομματικός. 

Όσοι πίστεψαν ότι ο Μητσοτάκης είναι κεντρώος διαπιστώνουν τώρα πόσο εύκολα γίνονται οι κεντρώοι νεοδημοκράτες όταν ενταχθούν σε ένα σύστημα εξουσίας τόσο σκληρό και τόσο οργανωμένο.