Η κυβέρνηση υποχρεώνει τις επιχειρήσεις που θα πάρουν το πενιχρό επίδομα των 534 ευρώ να τοποθετήσουν στη βιτρίνα τους μια ολόκληρη αφίσα Α3 αναγράφοντας την ενίσχυση. Την ίδια ώρα επιμένει να κρατά κρυφά τα ποσά που δόθηκαν στα ΜΜΕ με την περιβόητη διανομή των 20 εκατ. ευρώ για την καμπάνια «Μένουμε σπίτι». 
 

Ads

Για την κυβέρνηση θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο πολιτικά να είχε δημοσιοποιήσει εξαρχής λίστες και ποσά για να αποφύγει τη συνεχιζόμενη φθορά και τις διαδοχικές ήττες, χωρίς στο τέλος να αποφύγει το μοιραίο. Άλλωστε, όσο οι πολίτες βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης, τόσο περισσότερο εξοργίζονται με τα «δώρα» της κυβέρνησης σε μιντιάρχες, συχνά με ανύπαρκτα μέσα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το αίτημα  που υπέβαλε στη Βουλή, δίνει στον πρωθυπουργό μια τελευταία ευκαιρία να δώσει τα στοιχεία μόνος του. Τόσο γιατί πλέον αρχίζουν να διαρρέουν όσο και γιατί η άρνηση θα συνιστούσε κοινοβουλευτική εκτροπή. 

Οι χειρισμοί υπήρξαν εξαρχής τραγικοί και «έκαψαν» τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα που «αναδομείται» στον προσεχή ανασχηματισμό ενώ αρκετά ονόματα της δεξιάς παράταξης όπως η Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και αρκετά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ζητούν πλέον να δοθούν τα στοιχεία στη δημοσιότητα. 

Από τις διαρροές μυθικών ποσών, όπως τα 869.000 ευρώ που φέρεται να πήρε ένα site και τα ποσά των 300 και 400 χιλιάδων ευρώ σε κάποια άλλα, χαμηλής επισκεψιμότητας, δικαιώνονται οι σφοδρές κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης ενώ κυοφορούνται αντιδράσεις και επιθέσεις των φιλοκυβερνητικών μέσων για τη «μοιρασιά».

Ads

Ο κόσμος από την πλευρά του, βλέπει οι υποδομές της υγείας που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την πανδημία να στερούνται τα στοιχειώδη και να μην ενισχύονται πραγματικά, να φτωχοποιείται ο κόσμος της εργασίας και οι μικρομεσαίοι και την ίδια ώρα κάποια ΜΜΕ, που λαμβάνουν προκλητικά ποσά, να εξυμνούν την κυβέρνηση και να παρουσιάζουν σε ζωντανή σύνδεση τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να… κουρεύεται. 

Η διαφάνεια για κάθε ευρώ κρατικού χρήματος, πόσο μάλλον όταν κατευθύνεται σε ΜΜΕ, είναι όρος απαράβατος για τη δημοκρατία και ενάντια στη χειραγώγηση της ενημέρωσης. Σε όρους δημόσιας λογοδοσίας, δεν αρκούν μόνο τα ποσά αλλά οι «οπαδοί της αγοράς» θα έπρεπε να τα τεκμηριώνουν με συνάρτηση διαφημιστικής απόδοσης.  Αντ΄αυτού έγινε πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα, όπως συμβαίνει με την «πανδημία» αναθέσεων, με πρόσχημα τον κοροναϊό. 

Τέλος, όσον αφορά στο tvxs.gr, συμβάλλοντας στην ανάγκη της κοινωνίας και των αναγνωστών για διαφάνεια, οφείλουμε να ενημερώσουμε ότι μας αναλογεί το 0,025% της συνολικής καμπάνιας. Πέντε χιλιάδες ευρώ. δηλαδή λιγότερα από όσα κοστίζει ένα… παγκάκι στο «Μεγάλο Περίπατο». Φυσικά, δεν αντιστοιχεί στο μετρήσιμο μέγεθος ενός από τα μεγαλύτερα ενημερωτικά site της χώρας, που παραμένει ανεξάρτητο, όμως δεν είναι νέο φαινόμενο. Το tvxs.gr δεν έχει να κρύψει κάτι γιατί την ίδια σχέση διατηρεί με την κρατική διαφήμιση, είτε η κυβέρνηση είναι δεξιά, είτε… αριστερή. 

Το στηρίζουν οι αναγνώστες του και όχι οι κυβερνήσεις.