Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να ψηφίσουν για την εκλογή ηγεσίας από τη βάση (15 Μαϊου) όσοι εγγραφούν μέλη του κόμματος μέχρι την ίδια μέρα αποκτά σημαντικές διαστάσεις, με δεδομένο ότι η «Ομπρέλα» διαφωνεί ακόμη και με την ίδια τη διαδικασία, δηλαδή με την ανάδειξη αρχηγού απευθείας από τους ψηφοφόρους, χωρίς τη διαμεσολάβηση κομματικών διαδικασιών.

Ads

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει στο σπάσιμο των κομματικών στεγανών και στην ενίσχυση της συμμετοχής και της επιρροής των πολιτών στη διαμόρφωση της ταυτότητας και στην πορεία της παράταξης.

Ο αριθμός των 60.000 μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που καταγράφεται σήμερα είναι μικρός για ένα κόμμα εξουσίας. Οι πρόσφατες, πολύ χαμηλές επιδόσεις των παρατάξεων του στους δικηγόρους και στους νοσοκομειακούς γιατρούς, υπογραμμίζει την ανάγκη ανοίγματος του κόμματος.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι προετοιμάζονται ήδη να κάνουν συγκρίσεις με το μέγεθος της συμμετοχής στην εκλογή ηγεσίας της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ από τη βάση. Πράγματι, αυτό θα επιδιωχθεί από τους αντιπάλους. Αλλά σε αυτά τα κόμματα δεν ψηφίζουν μόνο μέλη, αλλά όποιος θέλει, ακόμη και αν στηρίζει άλλο κόμμα.

Ads

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει κανέναν λόγο να μιμηθεί αμφιλεγόμενες πρακτικές άλλων κομμάτων. Εχει όμως κάθε λόγο να επιδιώκει το άνοιγμά του στην κοινωνία, τη διεύρυνσή του και τη διασφάλιση της κυριαρχίας του στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Με αυτή την έννοια, η πρόταση του Αλ. Τσίπρα μπορεί να αποδειχθεί σημαντική για την εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και για τη σχέση του με την ελληνική κοινωνία, με τους πολλούς, που επιζητούν έναν πιο δίκαιο κόσμο, δηλαδή την πολιτική αλλαγή.

Αν η εσωκομματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι δημιουργείται ένα προσωποπαγές, αρχηγικό κόμμα, θα πρέπει να προτείνει διατάξεις που να εξασφαλίζουν την εσωκομματική δημοκρατία. Και ένα μοντέλο λειτουργίας που να ευνοεί τη συμμετοχή των απλών μελών και της Κεντρικής Επιτροπής στις κρίσιμες αποφάσεις, κάτι που δεν ίσχυε έτσι κι αλλιώς μέχρι σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, από μόνη της, η πρόταση Τσίπρα δεν αρκεί. Παρά την ανικανότητα και τη ραγδαία φθορά της κυβέρνησης, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εισπράτει από την κυβερνητική απαξίωση. Απαιτείται  μια σαφής τοποθέτηση για τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης 2015-19, τις επιτυχίες αλλά και τα λάθη.  Χρειάζεται επίσης ένα καλά επεξεργασμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης και η παρουσίαση ενός ανανεωμένου πολιτικού προσωπικού, που θα κληθεί να το εφαρμόσει..