Για όσους γνωρίζουν καλά τις επιδιώξεις και τους συσχετισμούς, μια από τις βασικές παραμέτρους της επιλογής της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τη θέση της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν η… απομάκρυνση της πρώτης γυναίκας Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας από την ηγεσία του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου, όπου είχε πολύ πιο ουσιαστικό ρόλο στη λειτουργία του κράτους από ότι στο τύποις ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Ads

Η Νέα Δημοκρατία φρόντισε να απαλλαγεί από την ηγεσία των ποινικών δικαστηρίων, που είχε επιλεγεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, πριν καν κυβερνήσει, εκμεταλλευόμενη την άρνηση του απερχόμενου  Προέδρου να υπογράψει προεκλογικά τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα. Ήταν μια επιλογή μάλιστα που είχε εκτιμηθεί ως κίνηση καλής θέλησης ενόψει μιας πιθανής ανανέωσης της θητείας… φευ. Παρέμενε όμως ως «αγκάθι» στους σχεδιασμούς του Μαξίμου, η ηγεσία που είχε εγκαίρως επιλεγεί με απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για το Συμβούλιο της Επικρατείας, του ανώτατου θεσμού ελέγχου της νομιμότητας και συνταγματικότητας των διοικητικών πράξεων, οι αποφάσεις του οποίου κινητοποιούν πολιτικές εξελίξεις και μπορούν να ανατρέψουν την πολιτική βούληση της εκτελεστικής εξουσίας.

Η αποχώρηση μιας δικαστή με προοδευτικό πρόσημο και το κύρος της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, που σημειωτέον υπερψηφίστηκε για τη θέση της προέδρου του ΣτΕ από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά καταψηφίστηκε από τη ΝΔ, γίνεται δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση για μια κυβέρνηση που επικδεικνύει έντονη αντιθεσμική, πεπαλαιωμένη και συχνά σκοταδιστική αντίληψη για το κράτος δικαίου και τη διάκριση των εξουσιών. Πόσο μάλλον όταν ως διάδοχός της έρχεται ένας συνάδελφός της που χαρακτηρίζεται υπερ-συντηρητικός.

Ο επόμενος – σχεδόν βέβαιος κατά την πάγια πρακτική διαδοχής – Πρόεδρος του ΣτΕ, Αθανάσιος Ράντος, σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, πέρα από «εκλεκτός» της ΝΔ στην προηγούμενη διαδικασία για την προεδρία του ανώτατου ελεγκτικού δικαστηρίου, είναι και υποστηρικτής της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, της θρησκευτικής παρουσίας και παρέμβασης σε κάθε δημόσια έκφανση του σύγχρονου κράτους, πολέμιος του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες και, κυρίως, πολέμιος του Νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια.

Ads

Στο προφανές ιδεολογικό περίγραμμα, πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι, με βάση δημοσίευμα, η κόρη του κου Ράντου έχει τοποθετηθεί στη «νέα» Επιτροπή Ανταγωνισμού, που προέκυψε μετά το ξήλωμα της προηγούμενης. Μάλιστα, αν κάποιος θέλει να εναντιωθεί στην πρωτοφανή κατάργηση της ανεξάρτητης αρχής θα πρέπει να προσφύγει στο ΣτΕ! Γενικότερα, την προσεχή τετραετία θα δοκιμαστεί συχνά μέσα από προσφυγές, ο σεβασμός της κυβέρνησης στις συνταγματικές αρχές για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, ακόμη και την οικονομική κατάσταση των πολιτών. Υπενθυμίζεται για παράδειγμα πως εκκρεμή η απόφαση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Μπορεί η χώρα να αποκτήσει μια προοδευτική Πρόεδρο Δημοκρατίας, όμως ταυτόχρονα, η κυβέρνηση της ΝΔ εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη, γιατί το ίδιο πρόσωπο δεν θα βρίσκεται στο τιμόνι του ΣτΕ.