Θρυαλλίδα της διείσδυσης των νεοναζί και της ακροδεξιάς στα ελληνικά γήπεδα ήταν το ματς της Εθνικής Ελλάδος με την Εσθονία το βράδυ της Κυριακής με αποκορύφωμα την εμφάνιση ναζιστικών συμβόλων στην κερκίδα του ΟΑΚΑ.

Ads

Οπαδοί, έχοντας φροντίσει να βρίσκονται διαρκώς στο πεδίο της τηλεοπτικής κάλυψης, εμφανίστηκαν στην κερκίδα με το “μαύρο ήλιο” των SS, ενώ οι ίδιοι, χαιρέτισαν ναζιστικά, έκαψαν μια τουρκική σημαία και, γενικότερα, επιδόθηκαν μια εθνικιστική φιέστα.  Μόλις τρεις μέρες νωρίτερα είχαν προβεί σε αντίστοιχες ακρότητες ενώ είχαν αναρτήσει εμβλήματα της ακροδεξιάς αλυτρωτικής και τρομοκρατικής  οργάνωσης ΜΑΒΗ, που είχε δράσει τη δεκαετία του ’90 και πρόσφατα ήρθε ξανά στο προσκήνιο μέσα από τις αναρτήσεις του Κ. Κατσίφα.

Πυρήνες της ακροδεξιάς και της Χρυσής Αυγής είναι γνωστό ότι έχουν συνδεθεί με οπαδικές φράξιες, όμως οι αγώνες Εθνικής Ομάδας ήταν ανέκαθεν πεδίο δράσης τους και συχνά την τελευταία δεκαετία υπήρξαν πανό, συνθήματα και αγριότητες με φασιστικά, ξενοφοβικά και ρατσιστικά κίνητρα, ακόμη και “πογκρόμ” είχε επιχειρηθεί με αφορμή αγώνα της Εθνικής εναντίον των Αλβανών, που είναι ο συνήθης στόχος τους. Χυδαία ακροδεξιά συνθήματα σε βάρος των νεκρών της Σρεμπρένιτσα είχαν καταγραφεί πριν 1,5 χρόνο στους αγώνες με τη Βοσνία.

Είναι προφανές ότι οι ακροδεξιές και νεοναζιστικές ομάδες βρίσκουν ευκολότερο πεδίο στους αγώνες της Εθνικής Ομάδας, εργαλειοποιώντας το εθνικό σύμβολο και τη μάζα των οπαδών. Είναι όμως επίσης ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει ελαφρυντικό για την ανοχή που είναι πλέον συστηματική. UEFA, FIFA και πρωτίστως η ΕΠΟ σφυρίζουν αδιάφορα.

Ads

Απέναντι σε ένα άκρως επικίνδυνο φαινόμενο χρειάζονται άμεσα μέτρα, καθώς οι επικοινωνιακές εκστρατείες εναντίον του ρατσισμού και των διακρίσεων, που μοιάζουν περισσότερο με κινήσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, δεν αρκούν. Και αφού οι φορείς του ποδοσφαίρου είναι ανίκανοι να προστατέψουν το αθλητικό θέαμα, ίσως είναι η ώρα και οι διεθνείς παίκτες να αναλάβουν δράση για να μπει ένα τέλος στην αποκρουστική και ανησυχητική εμφάνιση των νεοναζί στις κερκίδες.