Δεν θα περίμενε κανείς από έναν/μία Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει πολιτικές παρεμβάσεις που θα συνιστούσαν υπέρβαση των περιορισμένων αρμοδιοτήτων του/της. Ούτε να αντιδικεί με την κυβέρνηση, ούτε να εμπλέκεται στον ανταγωνισμό των κομμάτων ούτε να πολιτεύεται με τους καθιερωμένους όρους.

Ads

Αυτό που έχει σημασία είναι το μήνυμα που εκπέμπεται σε επίπεδο συμβολικό και ουσιαστικό. Αν, δηλαδή, ο πρώτος πολίτης της χώρας εκφράζει το καλό πρόσωπο του δημόσιου βίου, σέβεται τη δημοκρατική παράδοση και προοπτική του θεσμού, εργάζεται για την εθνική συνεννόηση και την ενίσχυση του ελληνικού κοινωνικού πολιτισμού, τελικά για την πρόοδο της χώρας.

Το ζητούμενο δεν είναι οι αποφάσεις που μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή των πολλών, γιατί δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αλλά ένα θετικό πολιτικό παράδειγμα που μπορεί, στην ιδανική περίπτωση, να εμπνεύσει και, το λιγότερο, να συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας της δημόσιας ζωής.

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είναι βαρύτατα εκτεθειμένη και για τον αποκλεισμό του διασώστη προσφύγων Ι. Αποστολόπουλου από τη λίστα των παρασημοφορήσεων, μετά από αντιδράσεις δεξιών και ακροδεξιών κύκλων, και για την πρόσκληση της Φανής Μπαχαρίδου με το λερωμένο ποινικό μητρώο και την ακροδεξιά πολιτική καταγωγή.

Ads

Η προσπάθεια της προεδρίας να μεταθέσει στο ΥΠΕΞ την ευθύνη για τη διαγραφή του Ι. Αποστολόπουλου από τον κατάλογο δείχνει πολιτικαντισμό και αντιγραφή των μεθόδων επαγγελματιών των κομμάτων που ενδιαφέρονται για την καριέρα τους περισσότερο απ ό,τι για το συλλογικό καλό.

Η ανάδειξη της πρώτης γυναίκας στον ανώτατο πολιτειακό θεσμό χαιρετίστηκε από τον προοδευτικό κόσμο που έλπισε ότι μια δικαστικός με δημοκρατική και κοινωνική ευαισθησία θα τιμήσει ένα αξίωμα που πολλές φορές δεν σεβάστηκαν κυβερνήσεις και κόμματα προσπαθώντας να το εργαλειοποιήσουν.

Η Κ. Σακελλαροπούλου κινήθηκε από την αρχή της θητείας της με έντονο επικοινωνιακό άγχος, συστηματική προσπάθεια τόνωσης της δημόσιας εικόνας της και υπερβάλλουσα αγωνία για το μιντιακό της αποτύπωμα.

Πιέστηκε από τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ να αποδείξει την πατριωτική της ευαισθησία και έφτασε στο σημείο μέχρι και να φωτογραφηθεί μπροστά στον φράχτη στον Έβρο για να δώσει διαπιστευτήρια σε εθνικιστικούς κύκλους.

Η δεξίωση για την αποκατάσταση της δημοκρατίας ήταν η χειρότερη στιγμή της. Οχι μόνο διοργάνωσε ένα κοσμικό πάρτυ που δεν έχει σχέση με τη σεμνότητα που απαιτεί η απόδοση τιμής στους αντιστασιακούς αλλά έκανε και επιλογές που στιγμάτισαν τον εορτασμό.

Ο ελληνικός λαός δεν έχει αντοχές για άλλη θεσμική καταρράκωση. Επείγει η ανάληψη ευθύνης, η έμπρακτη μεταμέλεια, ο αναστοχασμός και ο αναπροσανατολισμός.

Για την ώρα, το μόνο παράγεται από την πλευρά του προεδρικού είναι… παραπολιτικά.

Αλλά επειδή εκτός από την επικοινωνία υπάρχει και η κοινωνία, η Πρόεδρος πρέπει να βιαστεί.