«Θρίλερ η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων»-«καθυστερούν οι ανακοινώσεις λόγω διαφωνιών στην επιτροπή»-«αντικρουόμενες εισηγήσεις για το λιανεμπόριο».

Ads

Οι τίτλοι των ειδήσεων πριν μάθουμε τις τελικές αποφάσεις για τα νέα περιοριστικά μέτρα παρέπεμπαν σε κρίσιμη συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου ή κεντρικής επιτροπής κόμματος σε στιγμή μεγάλων διλημμάτων.

Σίγουρα, δεν είναι ατμόσφαιρα που συνάδει με συσκέψεις επιστημόνων που έχουν την ευθύνη να συμβουλεύουν την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας.

Διαρροές επί διαρροών, ανεξέλεγκτη διακίνηση πληροφοριών και fake news, προκαλούν τεράστια κοινωνική αναστάτωση και ανασφάλεια, αγωνία στον κόσμο της εργασίας που πλήττεται από το lockdown, άγχη που δύσκολα μπορεί να ελέγξει κανείς μετά από έναν χρόνο στη δύσκολη πραγματικότητα που διαμορφώνει η πρωτοφανής υγειονομική κρίση.

Ads

Η επιτροπή των επιστημόνων υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα λειτουργεί προς τα έξω σαν κόμμα. Μέλη της ανακοινώνουν από τα τηλεοπτικά «παράθυρα» και από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς τα μέτρα που οι ίδιοι προτείνουν και ο πολίτης ζαλίζεται από τα αντιφατικά μηνύματα που προσλαμβάνει καθημερινά.

Στο «κόμμα Τσιόδρα» υπάρχουν τάσεις: Οι σκληροί, οι ήπιοι και οι ενδιάμεσοι. Ολες οι τάσεις έχουν διάθεση για την προώθηση των θέσεών τους και αξιοποιούν τα ΜΜΕ για να υπερασπιστούν τις απόψεις τους.

Αυτό δεν θα ήταν αρνητικό, αν η επιτροπή εκφραζόταν και θεσμικά, δηλαδή με μία φωνή και σε μία στιγμή, ώστε να μην ζαλίζονται οι πολίτες από τον συνεχή θόρυβο και να διασφαλίζεται σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε αυτούς που πρέπει να εφαρμόσουν τα μέτρα και σε εκείνους που τα προτείνουν.

Και ναι, θα είχε ενδιαφέρον να κρατούνταν πρακτικά, ακόμη και αν δεν δημοσιοποιούνταν στο σύνολό τους. Η καταγραφή δεσμεύει τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη και δύσκολα κανείς μπορεί να πει δημόσια διαφορετικά πράγματα από αυτά που λέει κεκλεισμένων των θυρών.

Στο πρώτο κύμα της καραντίνας, ο Σωτήρης Τσιόδρας ήταν ο πρωταγωνιστής στην ενημέρωση της κοινωνίας για όσα σχετίζονται με την πανδημία. Η μειλιχιότητά και το κύρος του τον έκαναν δημοφιλή και η συνεχής παρουσία του λειτουργούσε ανακουφιστικά για πολλούς και ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους.

Στο δεύτερο κύμα της πανδημίας πήγαν όλα πολύ χειρότερα και ανάμεσά τους η ποιότητα της ενημέρωσης, που είναι καθοριστικής σημασίας για τη συλλογική ψυχική υγεία.

Πρόσφατα εντάχθηκε στην επιτροπή Τσιόδρα καθηγητής ψυχιατρικής για να αναδειχθεί, έστω με καθυστέρηση, η διάσταση της ψυχικής υγείας μέσα σε όλο αυτό που περνάμε. 

Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μαθαίναμε τη δική του γνώμη για τα μηνύματα που εκπέμπει η επιτροπή και τη σύγχυση που παράγει. Αν έχει γνώμη και, κυρίως, αν την εκφράζει.