Η συστηματική πλέον συγκάλυψη της ακροδεξιάς βίας από την πλευρά της ΝΔ είναι το κυρίαρχο πολιτικό συμπέρασμα από το άνευρο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό, το οποίο πιστοποίησε τη σταθερή αποδυνάμωση του μετώπου απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Αποδυνάμωση που οφείλεται τόσο στην πρόοδο του χρόνου όσο και στην ευρύτερη πολιτική και κοινοβουλευτική υποστήριξη που αποκτά σταδιακά η κύρωση  της Συμφωνίας.

Ads

Όμως η ΝΔ εμφανίζεται εγκλωβισμένη στο αδιέξοδο της ταύτισης με τους ακραίους και γραφικούς των συλλαλητηρίων, ώστε οδηγείται στη συγκάλυψη ακόμη και της ακροδεξιάς βίας. Στην περίπτωση του κυριακάτικου συλλαλητηρίου της Αθήνας τα επεισόδια που μεταδόθηκαν σε ζωντανή μετάδοση (σε βαθμό που ενόχλησαν τους παριστάμενους, στο πάνελ της ΕΡΤ, πολέμιους της Συμφωνίας) δεν ήταν απλώς γραφικοί «μπαχαλάκηδες» αλλά οργανωμένες ακροδεξιές ομάδες που έδρασαν υπό την επιχειρησιακή ομπρέλα της Χ.Α. και έστειλαν τους «νοικοκυραίους» σπίτι τους.

Ό αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για άλλη μια φορά αρνείται πεισματικά να καταδικάσει την νεοναζιστική  βία αλλά, αντιθέτως, μεταχειρίζεται εργαλειακά τα επεισόδια, νομιμοποιεί τους ναζιστικούς χαιρετισμούς του Μιχαλολιάκου και την καθοδήγηση του Λαγού στην οργανωμένη επιχείρηση για κατάληψη της Βουλής, προκειμένου να διασώσει τις αποτυχημένες επιλογές του. Σε βαθμό που ξεπερνά ακόμη και τη σαμαρική «θεωρία των δύο άκρων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στηρίξει το αφήγημά του περί «ανομίας» στα… τρικάκια του Ρουβίκωνα και το «άβατο των Εξαρχείων», που διέψευσε πρόσφατα μέχρι και ο ανιψιός του.  «Καταδικάζει τη βία από όπου και αν προέρχεται» αλλά εννοεί τη βία εναντίον του ΣΚΑΪ ίσως. Όταν ακροδεξιές ομάδες επιχειρούν να καταλάβουν το ίδιο το Κοινοβούλιο είναι Δευτέρα μεσημέρι.

Ads

Η ΝΔ είναι διψασμένη για εξουσία και απεγνωσμένη να προκαλέσει με κάθε τρόπο την πτώση της κυβέρνησης και να προλάβει τις δρομολογούμενες από τη Δικαιοσύνη διώξεις για σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς. Στην προσπάθεια αυτή μεταχειρίζεται κάθε όπλο, της νεοναζιστική βίας συμπεριλαμβανομένης, γεγονός πρωτόγνωρο μεταπολιτευτικά και επικίνδυνο από κάθε άποψη.