Πριν από λίγες μέρες μια συντηρητική εφημερίδα, όπως η Καθημερινή, έφερε στο φως την κατακραυγή των διεθνών οργανισμών για τη σκανδαλώδη υπερ-υπερτιμολόγηση της κατασκευής της Δομής φιλοξενίας μεταναστών στη Μαλακάσα, αντί 4,5 εκατ ευρώ χωρίς διαγωνισμό. Μια υπόθεση που είχε αποκαλυφθεί εβδομάδες  πριν, με τον πρωτοφανή ορισμό μετακλητού διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών στο Υπουργείο Μετανάστευσης που έσπευσε να υπογράψει την ανάθεση πριν ακόμη διοριστεί, σε εταιρία που εμπλέκεται με τo σκάνδαλο Βατοπεδίου.  

Ads

Η υπόθεση όμως “θάφτηκε” από τον υπόλοιπο φιλοκυβερνητικό τύπο και ο μέσος Έλληνας που παρακολουθεί το βράδυ τα Δελτία Ειδήσεων δεν έμαθε ποτέ ούτε για το σκάνδαλο της Μαλακάσας, ούτε για το συνολικό όργιο αναθέσεων με πρόσχημα την πανδημία, ούτε για τα …“μυστικά κονδύλια” που διέθεσε στον ευατό του ο Υπουργός. Πρόκειται απλώς για την κορωνίδα μιας καταστροφικής διαχείρισης σε κάθε επίπεδο. 

Σε επίπεδο διοίκησης, μόλις πρόσφατα η ηγεσία του Υπουργείου υπενθύμισε την πολιτική της καταγωγή διορίζοντας ως διοικητές στις 32  δομές, κομματάρχες και ημέτερους που όχι απλώς είναι άσχετοι με το αντικείμενο, αλλά πρόκειται σε κάποιες περιπτώσεις για ανθρώπους  που διαδήλωναν εναντίον της δημιουργίας δομών και κατά των προσφύγων, ακόμη και για επιφανείς ακροδεξιούς, όπως η περίπτωση του διοικητή στη Δομή του Πύργου. Τον τελευταίο μάλιστα, ο Υπουργός Νότης Μηταράκης κάλυψε με το ανεκδιήγητο επιχείρημα ότι δεν ζητά πιστοποιητικό φρονημάτων. Μια υπενθύμιση του ορμπανικού ιδεολογικού μανδύα που μεταχειρίζεται η ΝΔ στο προσφυγικό, συγκαλύπτοντας και αφήνοντας ανεξέλεγκτες όλες τις ακροδεξιές και ρατσιστικές κινητοποιήσεις. 

Η φαυλότητα είχε γίνει ήδη ορατή από την εκδικητική απόλυση εργαζομένων στο Άσυλο που είχαν προσληφθεί πριν το 2019, ώστε να έρθουν τα “γαλάζια παιδιά”.  Δεν έχει περάσει απαρατήρητη, η  “έφοδος” της αρχής διαφάνειας – που κατά τα άλλα έχει παροπλιστεί με επικεφαλής έναν κουμπάρο του Μητσοτάκη  – σε συγκεκριμένες ΜΚΟ, κάτι που εκλήφθηκε από παράγοντες του χώρου ως έμμεσος “εκβιασμός” προς τις μη αρεστές οργανώσεις που συμμετέχουν στη διαχείριση του προσφυγικού, ώστε να υποταχθούν στο κομματικό συμφέρον της ΝΔ.

Ads

Την ίδια ώρα, δεκάδες οργανώσεις, επισημαίνουν τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχουν οι εξώσεις 8.300 αναγνωρισμένων προσφύγων από τα προγράμματα φιλοξενίας στο τέλος του μήνα, κυρίως οικογένειες με παιδιά που θα βρεθούν  άστεγες εν μέσω πανδημίας. Το σκάνδαλο με τη Δομή της Μαλακάσας υπενθύμισε ότι οι οικονομικές ατασθαλίες που καταγγέλονται, είναι η μία όψη του προβλήματος. Η διαχείριση της ΝΔ, μέσα από ιδεοληψίες, φαυλότητα και έλλειψη σχεδιασμού, έχει οδηγήσει σε πλήρη αποτυχία και αναποτελεσματικότητα. Σχεδόν σαν να είναι αυτή η επιλογή της.