Το θέατρο του παραλόγου σε μια ύστατη προσπάθεια της αντιπολίτευσης και ενός μιντιακού κατεστημένου, αποτελούν οι γραφικές «διαμαρτυρίες» σε ελάχιστες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας προκειμένου το «Μακεδονικό» να συντηρηθεί στην επικαιρότητα της προεκλογικής περιόδου.

Ads

Σε μια περίοδο κατά την οποία οι εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο τις Ευρωεκλογές, σε όλες τις πόλεις, χαρακτηρίζονται από μεγάλη συμμετοχή, η ειδησεογραφία εξαντλείται αποκλειστικά στις περιπτώσεις 5 ή 10 γραφικών ομάδων με –κυρίως- χρυσαυγίτες, οι οποίοι επαναλαμβάνουν τα κλισέ γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εκδήλωση των Ε. Τσακαλώτου και Σ. Κούλογλου στη Θεσσαλονίκη όπου αγνοήθηκε το κατάμεστο Ολύμπιο και η είδηση περιορίστηκε σε 8 «μακεδονομάχους» έξω από αυτό

Εντυπωσιακή όμως ήταν η μεταστροφή, όταν αυτές οι ομάδες επιτέθηκαν στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν δύο εβδομάδες στη Βέροια. Τότε ήταν «μεμονωμένοι χρυσαυγίτες» που είχαν κατηγορήσει τον Μητσοτάκη για υποκριτική στάση στο Μακεδονικό.  Όμως όταν η ίδια ομάδα που είχε επιτεθεί στον Μητσοτάκη, διαδήλωσε σε εκδήλωση ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για τα ΜΜΕ δεν ήταν πια «χρυσαυγίτες» αλλά «διαδηλωτές». Κάπως έτσι η επικαιρότητα επανήλθε στην «κανονικότητα» και οι ακροδεξιοί έγιναν «πατριώτες». Και κάπως έτσι ΝΔ και ΜΜΕ συνεχίζουν το επικίνδυνο μοτίβο ξεπλύματος ακραίων στοιχείων για μικροκομματικούς λόγους.

Ads

Μόνο που η επικαιρότητα είναι μια επίπλαστη εικόνα που καλλιεργείται για να ανακόψει την ύφεση των όποιων αντιδράσεων για τη Συμφωνία και, κυρίως, τον καταλυτικό ρόλο που είχε η Συμφωνία για τη διαμόρφωση ενός δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου. Κυρίως να συσκοτίσει το πραγματικό μήνυμα των Ευρωεκλογών  που είναι ο κίνδυνος της ακροδεξιάς και των ρευμάτων που επιβουλεύονται τη συνοχή και τις δημοκρατικές κατακτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και οι «Μακεδονομάχοι» εκφράζουν ακριβώς αυτόν τον κίνδυνο που είναι ο απομονωτισμός και οι νέοι εθνικισμοί.