Βγήκε «εκτός γραμμής» στο θέμα των εμβολιασμών, δείχνοντας σεβασμό στην επιστήμη, περπάτησε σε πορεία «black lives matter», έχει πά­ρει προ­ο­δευ­τι­κές θέ­σεις σε μια σει­ρά από θέ­μα­τα, από τη παν­δη­μία μέχρι τις ανι­σό­τη­τες, και από το με­τα­να­στευ­τι­κό μέ­χρι την κλι­μα­τι­κή αλ­λα­γή, και γι αυτό μπήκε από νωρίς στο στόχαστρο ακροδεξιών κύκλων.

Ads

Το γεγονός ότι φωτογραφήθηκε δίπλα από τον αρχηγό του ψευδοκράτους, στα εγκαίνια του «τουρκικού σπιτιού» στη Νέα Υόρκη, τον έφερε σε σύγκρουση με τις κυβερνήσεις σε Αθήνα και Λευκωσία και απέναντι σε εθνικιστικούς κύκλους που τον υπονομεύουν με κάθε ευκαιρία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος είχε δείξει μέχρι τώρα κοινωνική ευαισθησία, προοδευτική αντίληψη, θάρρος και αντοχή. Τώρα αποδεικνύει ότι έχει και ηγετικότητα.

Βαφτίζοντας τα παιδιά ενός ομόφυλου ζευγαριού στην Αθήνα πήγε ένα βήμα μπροστά από το πολιτικό σύστημα.

Ads

Ανέλαβε το κόστος της αντιπαράθεσής του με την Ιερά Σύνοδο, πιθανότατα και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, προχωρώντας σε μια πρωτοβουλία υψηλού συμβολισμού και μεγάλης πολιτικής σημασίας.

Ο ίδιος, δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας πως «κάθε πλάσμα, όποιο κι αν είναι, ό,τι κι αν έχει κάνει, αξίζει την αγάπη του Θεού. Και αν αξίζει την αγάπη του Θεού τότε αξίζει και τη δική μας αγάπη».

Ο δρόμος που πήρε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος είναι δύσβατος. Εχει πλέον απέναντί του όχι μόνο το κατεστημένο της Εκκλησίας αλλά και όλο το συντηρητικό σύστημα. Τα κόμματα του προοδευτικού τόξου έχουν την ηθική υποχρέωση να τον στηρίξουν με κάθε τρόπο. Αυτό επιτάσσει η πολιτική τους ταυτότητα αλλά και η βούληση του κόσμου που εκπροσωπούν.

Έχουν ήδη αργήσει να μιλήσουν.