Για τρεις σχεδόν δεκαετίες ο Δημήτρης Λιγνάδης εκτόνωνε το άρρωστο πάθος του σε σώματα ανηλίκων. Μπορεί να μην ήταν γνωστές οι λεπτομέρειες της κακουργηματικής συμπεριφοράς του στο χώρο του θεάτρου και στον κοινωνικό του περίγυρο, αλλά ήταν ευρύτατα γνωστή η παιδοφιλία του και η διαρκής αγωνία του για σεξ.

Ads

Σήμερα μιλούν οι γείτονες, οι μαθητές, οι συνάδελφοί του και η εικόνα που σχηματίζεται είναι η εικόνα ενός αμαρτωλού μυστικού το οποίο, έστω επιφανειακά, ήταν φανερό σε πολλούς. Πολλή σιωπή, πολλή αδιαφορία, συγκάλυψη, συσκότιση, ανοχή. Κοινωνική αδράνεια η οποία έχει ενδιαφέρον να αναλυθεί από επιστήμονες και ειδικούς.

Αλλά αυτό που δεν χρειάζεται σε βάθος ανάλυση είναι η στάση του Μεγάρου Μαξίμου και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Ο πρωθυπουργός τη στηρίζει ενώ η βουή εναντίον της μέσα από το χώρο του πολιτισμού κάθε μέρα δυναμώνει και πιο πολύ.

Ο λόγος που τη στηρίζει είναι ότι δεν ευθύνεται αυτή για την επιλογή του Δημήτρη Λιγνάδη ως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού. Τον επέβαλε ο Κ. Μητσοτάκης μετά από πρόταση του κοινού τους φίλου Κ. Μαρκουλάκη. Η καθυστερημένη αντίδραση μετά τις πρώτες αποκαλύψεις επίσης δεν είναι δική της ευθύνη. Υπήρξε συνεννόηση με το γραφείο του πρωθυπουργού και οι χειρισμοί συναποφασίστηκαν.

Ads

Επόμενως, δεν είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλει να απομακρυνθεί από το ΥΠΠΟ η Λ. Μενδώνη. Οπωσδήποτε η παραίτησή της θα λειτουργούσε εκτονωτικά και θα δημιουργούσε συνθήκες για νέο ξεκίνημα στο χώρο του πολιτισμού. Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να την «καρατομήσει». Γιατί εκείνη απλώς εκτέλεσε τις εντολές του και αν τη ρίξει στον γκρεμό μπορεί να τον πάρει μαζί της.

Το πρόβλημα για το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η δυναμική που έχει αναπτυχθεί στην κοινωνία υπέρ της παραίτησης Μενδώνη είναι τόσο ισχυρή που δεν φαίνεται ότι μπορεί να ελεγχθεί. Η Λίνα Μενδώνη δεν έχει καμία ηθική νομιμοποίηση να ασκεί τα καθήκοντά της και πλέον ακόμη και στελέχη της ΝΔ επισημαίνουν ότι πρέπει να παραιτηθεί αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη.

Οσο περνά ο καιρός θα φαίνεται όλο και πιο προκλητική η άρνησή της να εγκαταλείψει την καρέκλα της. Kαι θα γίνεται όλο και πιο σοκαριστική η διαπίστωση ότι όλοι ήξεραν – εκτός από τον Κ. Μητσοτάκη και την Λ. Μενδώνη.