Ένα όχημα σε διασταύρωση οικισμού της Θεσσαλονίκης παραβιάζει το κόκκινο, συγκρούεται με σφοδρότητα με άλλο όχημα που περνούσε με πράσινο και το εκσφενδονίζει, κόβοντας το νήμα της ζωής ενός ανυποψίαστου κατοίκου της περιοχής. Λίγα μέτρα πιο πίσω είναι το όχημα μιας βουλευτή που παρακολουθεί το συμβάν και γλιτώνει για μερικά δευτερόλεπτα.

Ads

Το δυστύχημα που σημειώθηκε στον Άγιο Βασίλειο Θεσσαλονίκης μπροστά στην τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, θα ήταν μια ακόμη είδηση του αστυνομικού δελτίου αν δεν υπήρχε μια σημαντική λεπτομέρεια. Ο λόγος που το ένα όχημα ανέπτυξε ιλιγγιώδη ταχύτητα ήταν γιατί μετέφερε μετανάστες και καταδιωκόταν από την Αστυνομία. Ένα τεράστιο «γιατί» περιμένει απάντηση, σχολίασε στο twitter η βουλευτής. 

Το πρόβλημα με τις καταδιώξεις αναδείχτηκε ιδιαίτερα κατά την περασμένη χρονιά σε πολύνεκρα δυστυχήματα με θύματα μετανάστες (νεκρούς ή με σοβαρές αναπηρίες), που στοιβάζονται κατά δεκάδες σε ΙΧ ενώ οι οδηγοί είναι συνήθως ανήλικοι, που υποχρεώνονται από τους διακινητές να οδηγούν και οι οποίοι δεν έχουν ούτε την εμπειρία, ούτε την ικανότητα να ανταπεξέλθουν σε μια καταδίωξη. 

Τους τελευταίους μήνες η τακτική αυτή εντάθηκε με καταδιώξεις μέσα σε κατοικημένες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης ενώ μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, κάτοικοι στον οικισμό Αβδήρων Ξάνθης διαμαρτυρήθηκαν έντονα για το γεγονός ότι στη διάρκεια καταδίωξης καταγράφηκαν ιλιγγιώδεις ταχύτητες μέσα στο κέντρο του οικισμού με εκατοντάδες κόσμου και, κυρίως, παιδιά, εκτεθειμένους. Τελικά στον Άγιο Βασίλειο το θύμα ήταν ένας κάτοικος του οικισμού που έχασε άδικα τη ζωή του. 

Ads

Η Αστυνομία συνεχίζει ακάθεκτη την τακτική των καταδιώξεων και μόλις σημειώνονται δυστυχήματα, είτε εξαφανίζεται είτε κάνει λόγο επισήμως για «διακριτική παρακολούθηση», δοκιμάζοντας τη νοημοσύνη του κόσμου. Μάλιστα, οι καταδιώξεις δεν σταματούν πλέον ούτε σε κατοικημένες περιοχές,ως συνέπεια της σκληρής αντιμεταναστευτικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης που έχει σαν στόχο να λειτουργεί αποτρεπτικά για τις ροές των προσφύγων από τα χερσαία σύνορα.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καμία εσωτερική αντιμετώπιση που μπορεί να αποτρέψει τις ροές των ανθρώπων οι οποίες, όπως διαπίστωσε καθυστερημένα η κυβέρνηση, οφείλονται σε «γεωπολιτικούς λόγους». Πλην όμως συνεχίζουν να ακολουθούν μια ακατανόητα σκληρή στάση τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα, κυρίως για εσωτερική κατανάλωση. Μέχρι σήμερα, οι θάνατοι και οι τραγωδίες αφορούν τους «ξένους» που η ζωή τους αξιολογείται διαφορετικά για κάποιους. Όταν όμως αυτή η παράνοια οδηγεί στον θάνατο και ανυποψίαστους πολίτες, τι θα απαντήσει η ΕΛΑΣ και η Κυβέρνηση; Πρόκειται για «παράπλευρες απώλειες»;