Με μια αντιγραφή του συνθήματος του Εμμανουέλ Μακρόν πως «είμαστε σε πόλεμο με ένα αόρατο εχθρό» αλλά, ταυτόχρονα, με επιτηδευμένες lifestyle εκφράσεις όπως το coccooning, το διάγγελμά του Πρωθυπουργού, δικαιολόγησε την κριτική που γίνεται στη ΝΔ για απόπειρα να αξιοποιήσει την κρίσιμη – και πολύ δύσκολη σύμφωνα με καταγγελίες γιατρών και ειδικών – συγκυρία  για  επικοινωνιακή εκμετάλλευση. Οι εμφανίσεις του άλλωστε, τις τελευταίες μέρες, φανερώνουν την εμφανή αγωνία των επιτελών του Μαξίμου να αποκομίσουν πολιτικό όφελος από τον κοροναϊό.

Ads

Δεν είναι μόνο η αντιγραφή που ενοχλεί αλλά και η υποκρισία αυτών που σήμερα εμφανίζονται τιμητές της Δημόσιας Υγείας, ενώ μέχρι μερικές ημέρες πριν πρωτοστατούσαν στην προσπάθεια υποβάθμισή της στο όνομα των ιδιωτικών συμφερόντων. Η κρίση αυτή ανέδειξε την κατάρρευση όλου του πολιτικού αφηγήματος του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και αντικρατισμού με το οποίο πορεύεται η ΝΔ τα τελευταία χρόνια. Τόσο την τριετία 2012-2014 όσο και τώρα, Μητσοτάκης και ΝΔ εφορμούν με ένα εκρηκτικό μείγμα αποδόμησης του κοινωνικού κράτους και παράδοσης σε ιδιώτες.

Ειδικά στον τομέα της υγείας, η κυβέρνηση ακύρωσε με το καλημέρα 4.000 προσλήψεις γιατρών, αντιμετώπισε με εχθρότητα τη δημόσια υγεία και προετοίμασε την παράδοσή της στον ιδιωτικό τομέα. Κι όμως τώρα o Yπουργός Υγείας εκλιπαρεί για γιατρούς και ο Πρωθυπουργός μιλάει για τους «μαχητές με τις πράσινες μπλούζες» ενώ η σύζυγός του επιχειρεί να κάνει φτηνή σπέκουλα με την ατυχή έμπνευση για «χειροκροτήματα». Στήνονται δίπλα στους ήρωες των ημερών για να καπελώσει τη δόξα και τον κόπο τους και να κρύψει τις ευθύνες της. Ακόμη και σήμερα τους οφείλει εφημερίες 4 μηνών. Δεν είναι λοιπόν παράλογο που οι αναφορές των κυβερνητικών στελεχών έχουν προκαλέσει την αντίδραση των ίδιων των νοσοκομειακών που μιλάνε για «εμπαιγμό».

Ακόμη και οι πιο λυσσαλέοι εχθροί του “σπάταλου” κράτους και της δημόσιας υγείας, που ζητούσαν μέχρι πολύ πρόσφατα κλείσιμο των νοσοκομείων και ιδιώτες παντού, τώρα διαφημίζουν ως επίτευγμα της ΝΔ, ότι υπάρχει κράτος και δίνει τη μάχη του για να σώσει την κοινωνία ενώ εκείνοι σχεδίαζαν την κατεδάφισή του.  Ο Άδωνις Γεωργιάδης επί των ημερών του οποίου έκλεισαν αμέτρητα νοσοκομεία, ανάμεσά τους και αυτά των Λοιμωδών Νοσημάτων,  μίλησε για νόμο προσφοράς και ζήτησης, δικαιολογώντας τον τριπλασιασμό των τιμών. Το ίδιο είχε πει στο παρελθόν και για για τα νοσοκομεία. «Για μένα τα νοσοκομεία είναι σαν τα σούπερ μάρκετ», έλεγε, αρνούμενος πως η υγεία είναι δημόσιο αγαθό. Για φαντάσου οι γιατροί και οι νοσηλευτές να προκήρυσαν μια απεργία μέσα στην έξαρση της επιδημίας ζητώντας τριπλασιασμό των αποδοχών για να εμπεδώσει η ΝΔ και τα νεοφιλελεύθερα «παπαγαλάκια» τι σημαίνει «προσφορά και ζήτηση» και τι σημαίνει κράτος. 

Ads

Στην πραγματικότητα η κρίση του κοροναϊού  κατεδαφίζει πανευρωπαϊκά, όλους τους μύθους που καλλιέργησαν οι οπαδοί του «αόρατου χεριού της αγοράς» και τα κράτη παρεμβαίνουν αποφασιστικά για να διασώσουν την αγορά. Τα «παπαγαλάκια» σύντομα θα αναζητήσουν νέους εχθρούς για να συγκαλύψουν το αποτυχημένο πολιτικό αφήγημα.