Η  αντιΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην απόσταση που δημιούργησε ανάμεσα στην κυβέρνηση Τσίπρα και στη μεσαία τάξη η υπερφορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών, μικρομεσαίων επιχειρηματιών, εμπόρων και  μισθωτών.

Ads

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ Ευ. Τσακαλώτος,  άλλωστε, είχε παραδεχθεί ότι επιβαρύνθηκε με φόρους και ασφαλιστικές εισφορές η μεσαία τάξη για να στηριχτούν οι ασθενέστεροι.

Είναι ανοιχτή μια συζήτηση αυτοκριτικής στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το αν έπρεπε να φτιαχτεί το “μαξιλάρι” των 37 δισ, που εκμεταλλεύτηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντί να υιοθετηθούν επεκτατικές πολιτικές ανακούφισης της μεσαίας τάξης.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ως προστάτης της μεσαίας τάξης και επένδυσε πολιτικά στις φοροελαφρύνσεις.

Ads

Τώρα έρχεται διάψευση των προσδοκιών που καλλιέργησε η κυβέρνηση.

Ο χώρος της διασκέδασης δέχεται συντριπτικό χτύπημα, οι επαγγελματίες της εστίασης διαμαρτύρονται για το νέο ωράριο, οι εργαζόμενοι στη μουσική βιομηχανία αφήνονται στην τύχη τους και  ο τουρισμός μπαίνει σε νέα περιπέτεια.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει επαγγελματική ομάδα ευχαριστημένη. Όσοι τηλελεργάζονται πληρώνουν μόνοι τους τα έξοδα της ψηφιακής απασχόλησης, όσοι δεν τηλεεργάζονται ενώ θα μπορούσαν να δουλέψουν χωρίς φυσική παρουσία είναι εξοργισμένοι, οι ταξιτζήδες υποφέρουν από την αναδουλειά και την ίδια ώρα οι πολίτες δεν βρίσκουν ταξί, οι εκπαιδευτικοί είναι σε διαρκή αντιπαράθεση με την ηγεσία του υπ. Παιδείας, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ εκτίθενται σε διαρκή κίνδυνο μόλυνσης από την πανδημία και διασύρονται όποτε απεργούν, οι υγειονομικοί έχουν εξουθενωθεί και δεν είναι. πια ήρωες για το Μέγαρο Μαξίμου.

Σημαίνουν αυτά ότι δεν θα έπρεπε να κλείσουν τα μπουζούκια και τα κλαμπς;

Όχι βέβαια.

Σημαίνουν όμως ότι θα έπρεπε να υπάρχει εθνικό σχέδιο προστασίας της δημόσιας υγείας και στήριξης των εργαζόμενων και των εργοδοτών που θα πληγούν από τα μέτρα. Και εθνικό σχέδιο δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς να δοθεί ο πρώτος λόγος στους επιστήμονες και χωρίς να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Βρισκόμαστε πολύ μακριά από κάτι τέτοιο. Και η ευθύνη ανήκει πρωτίστως στον πρωθυπουργό.