Εάν είχε γίνει ένα συνέδριο για το δημογραφικό και την υπογεννητικότητα που δεν θα ήταν ακροδεξιάς λογικής αλλά θα είχε προοδευτικό στίγμα, και αν είχαμε προσκληθεί, θα εισηγούμασταν τα εξής:

Ads

► Δημόσια δωρεάν παιδεία όχι ως διακήρυξη αλλά ως πραγματικότητα. Αυτό σημαίνει πρόσβαση όλων σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς με διευρυμένο ωράριο και παροχή υπηρεσιών ανταγωνιστικών προς τα ιδιωτικά κέντρα. Τέρμα στην παραπαιδεία και δυνατότητα εκμάθησης των ξένων γλωσσών μέσα στο δημόσιο σχολείο χωρίς φροντιστήρια.

► Δημόσια δωρεάν υγεία στην πράξη. Αυτό σημαίνει ότι καμία εγκυμονούσα δεν θα χρειαστεί να πληρώσει καμία εξέταση και καμία επίσκεψη σε γιατρό, ούτε φυσικά για τον τοκετό της, ούτε βέβαια στην πορεία για τα εμβόλια του παιδιού και τις επισκέψεις στον παιδίατρο. Κατ οίκον φροντίδα μετά τη γέννα και ειδική μέριμνα για μονογονεϊκές οικογένειες.

► Οικονομική στήριξη σε ζευγάρια που υποφέρουν από ανεργία, φτώχεια ή κάποια σοβαρή ασθένεια. Πλήρης κάλυψη των βασικών οικονομικών αναγκών τους, διασφάλιση της δυνατότητας για αξιοπρεπή ανατροφή του παιδιού/των παιδιών.

Ads

► Εξίσωση μισθών ανδρών και γυναικών στον ιδιωτικό τομέα. Κίνητρα στις επιχειρήσεις για να τοποθετούν σε θέσεις υψηλής ευθύνης μητέρες. Κίνητρα για να προσλαμβάνουν μητέρες. Αντικίνητρα για να απολύουν μητέρες. Διευκολύνσεις σε πατέρες.

► Ευελιξία στον τρόπο εργασίας για τους νέους γονείς. Η τηλε-εργασία μπορεί να αποτελέσει διέξοδο για τα πρώτα χρόνια. Ευελιξία στα ωράρια και στις μέρες εργασίας. Ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στις άδειες.

► Φορολογικά κίνητρα σε νέους γονείς.

► Καθιέρωση της τετραήμερης εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών για όλους τους γονείς.

► Πρόγραμμα ενσωμάτωσης προσφύγων και μεταναστών που ακόμη παραμένουν σε μια γκρίζα περιοχή από άποψη νομική-διοικητική.

Αλλά τέτοιο συνέδριο δεν έγινε και δεν θα γινόταν επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Από το άλλο -που πήγε να γίνει αλλά το σταμάτησε η κοινωνία των πολιτών με τη δημιουργική αντίδραση της στο διαδίκτυο- δεν θα παίρναμε ποτέ πρόσκληση γιατί θα ήταν βέβαιο ότι δεν θα την αποδεχόμασταν, για να πέσουμε μετά από τα σύννεφα όπως συνέβη με τόσους πολιτικούς της ΝΔ, δημοσιογράφους, την ίδια την ΠτΔ, celebrities…