Το δικαίωμα στην απεργοσπασία αναγνώρισε το Πρωτοδικείο μετά από προσφυγή των Α. Πορτοσάλτε, Β. Χιώτη και Ν. Παπαδόπουλου (ΣΚΑΪ). Το δικαστήριο αποφάσισε ότι κακώς η ΕΣΗΕΑ προχώρησε στην οριστική διαγραφή του πρώτου και την προσωρινή των άλλων δύο επειδή εργάστηκαν σε μέρα απεργίας του κλάδου.

Ads

Με άλλα λόγια, μπορεί ένας δημοσιογράφος να αγνοεί την απόφαση του συνδικαλιστικού οργάνου και να κάνει τη δουλειά του κανονικά εξυπηρετώντας τον εργοδότη του και υποτάσσοντας το συλλογικό στο ατομικό.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Δικαιοσύνη είναι ένα βήμα μπροστά ακόμη και από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που δεν έχει τολμήσει να προχωρήσει σε νομοθετική κατοχύρωση της απεργοσπασίας ή στην αδρανοποίηση του συνδικαλισμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης έσπευσε να αναρτήσει ενθουσιώδες σχόλιο του Αρ. Πορτοσάλτε που κάνει λόγο για «αλλαγή αιώνα».

Ads

Κάθε δημοσιογράφος μόνος του, λοιπόν. Ούτε κοινές διεκδικήσεις, ούτε αλληλεγγύη στους άλλους εργαζόμενους, ούτε αγώνες για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.

Τον καιρό των μνημονίων η εμπιστοσύνη των πολιτών στα ΜΜΕ κατέρρευσε και λόγω της ψυχικής απόστασης πολλών δημοσιογράφων από τα βάσανα του λαού. Άλλοι κουνώντας το δάχτυλο και άλλοι σηκώνοντας το φρύδι, δίκαζαν τους αγανακτισμένους και εγκαλούσαν τους απελπισμένους.

Η πορεία απαξίωσης της δημοσιογραφίας συνεχίζεται απρόσκοπτα. Για την κατάταξη της χώρας μας στον πάτο στα θέματα ελευθερίας του τύπου η ευθύνη δεν είναι μόνο της κυβέρνησης, είναι και των πρόθυμων να στηρίξουν τον αυταρχισμό της.

Τώρα έχουμε μάχη δημοσιογράφων για την αναγνώριση του δικαιώματος στην απεργοσπασία. Και μάλιστα νικηφόρα μάχη.

Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα δεν θα πλήξουν με τη χώρα μας.