Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, στην οδό Γλάδστωνος στο κέντρο της Αθήνας, η δίκη των κατηγορούμενων για το θανατηφόρο λιντσάρισμα δεν έχει καν ξεκινήσει. Οχι μόνο αυτό, αλλά ο δικηγόρος που είχε αναλάβει την υπεράσπιση των αστυνομικών που κατηγορούνται έγινε υπουργός Υγείας. Ο Θάνος Πλεύρης έχασε αναγκαστικά, λόγω ασυμβίβαστου, μια καλή δουλειά στην οποία είναι εκπαιδευμένος, να προστατεύει αστυνομικούς από τις συνέπειες του νόμου όταν αυθαιρετούν, αλλά κέρδισε περίοπτη θέση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ads

Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου δεν δίνεται καμία εξήγηση για την προκλητική καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης που είναι συνέχεια της προκλητικής καθυστέρησης που προηγήθηκε στην ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας. Αλλωστε, λιγόστεψαν τα λόγια συγκίνησης και οι επετειακές αναφορές από πολιτικούς που τότε δήλωναν συγκλονισμένοι.

Και βέβαια τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι που πρωταγωνίστησαν σε πρώτη φάση στην κατασκευή της εικόνας ενός ληστή που αυτοτραυματίστηκε και στην επόμενη φάση στο διασυρμό της προσωπικότητας του θύματος δεν έχουν αλλάξει σε τίποτα και δεν έχουν δείξει με οποιονδήποτε τρόπο έμπρακτη ή ρητή μεταμέλεια.

Η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου θα είχε θεωρηθεί ατύχημα αν δεν είχε βγει στον αέρα  βίντεο που έδειχνε καρέ-καρέ τη βία που του ασκήθηκε. Οι αγώνες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η λαμπερή προσωπικότητά του, που αναδείχθηκαν εκ των υστέρων, συνέτειναν στο να αποκτήσει το φρικτό τέλος του συγκλονιστικές διαστάσεις στην κοινωνική συνείδηση, ακόμη και εκτός συνόρων.

Ads

Ολα αυτά όμως δεν ήταν αρκετά για να δικαιωθεί και για να διαψευστεί η μελαγχολική άποψη ότι υπάρχει Δικαιοσύνη αλλά όχι πάντα και όχι για όλους.

Οπως τότε δεκάδες παρατηρητές έμειναν απαθείς ενώ ο Ζακ Κωστόπουλος πέθαινε βασανιστικά μπροστά τους, έτσι και τώρα η σκανδαλώδης ολιγωρία των θεσμών χάνεται μέσα στη σιωπή ενός συστήματος που προστατεύει τους εμπόρους και τους ενστόλους που τον σκότωσαν στο ξύλο σε έναν πεζόδρομο κοντά στην Ομόνοια, κάτω από το φως του ήλιου, με τη βεβαιότητα ότι κανείς δεν θα τους εμποδίσει.