Σε επίπεδο υγειονομικό, οι επιπτώσεις από την πανδημία στην Ελλάδα ήταν περιορισμένες, όπως συνέβη και στις υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που επλήγησαν σε πολύ χαμηλότερο βαθμό από τη δυτική Ευρώπη για μια σειρά από κοινωνικοοικονομικούς λόγους. Το ΕΣΥ, παρά τις μεγάλες ελλείψεις και την εγκατάλειψη, με την υπερπροσπάθεια του υγειονομικού προσωπικού και τη συμπεριφορά των πολιτών, που ακολούθησαν πιστά τα περιοριστικά μέτρα, άντεξε στην πίεση του πρώτου κύματος της πανδημίας. 

Ads

Ευτυχώς η λήψη των μέτρων αποδείχθηκε έγκαιρη. Δυστυχώς όμως η «ανοσία της αγέλης» φαίνεται πως αποτελεί την επιλογή της κυβέρνησης στο θέμα της οικονομίας. Η οικονομική βύθιση, αλλά πρωτίστως ο τρόπος επιμερισμού στην κοινωνία του μεγάλου κόστους, έχει προκαλέσει τεράστια ανασφάλεια στους πολίτες, που ήδη βλέπουν τις πρώτες σοβαρές επιπτώσεις στα εισοδήματά τους. 

Τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί κρίνονται αναποτελεσματικά, ενώ πλήθος κόσμους, μεταξύ των οποίων έμποροι και επαγγελματίες έμειναν χωρίς το, ισχνό έστω, επίδομα των 800 ευρώ. Το δε φιάσκο με την τηλε-κατάρτιση για να λάβουν οι επαγγελματίες των επιστημονικών κλάδων μόλις 600 ευρώ, έδειξε σε φίλους και εχθρούς ποιες είναι οι πραγματικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, που ενίσχυσε με αμύθητα ποσά  τους «αεριτζήδες» της αγοράς αντί για τους επιστήμονες. Έχουν προηγηθεί πολλές ακόμη κινήσεις, που προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις, όπως τα δεκάδες εκατομμύρια σε ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά εργαστήρια και ΜΜΕ, αλλά και η είδηση πως παρά τις αρχικές διαψεύσεις ήδη το μεγαλύτερο μέρος του μαξιλαριού έχει ξοδευτεί… εν κρυπτώ. Το πού και πώς παραμένει άγνωστο με δεδομένο ένα πολύ αναιμικό πακέτο στήριξης. 

Φαίνεται μάλιστα πως το ύψος του επιδόματος στα 800 ευρώ, διαιρεμένο με το διάστημα του 1,5 μήνα που αναπληρώνει ως εισόδημα, είναι το ψυχολογικό και ουσιαστικό υπόδειγμα όσων ακολουθούν. Πρόκειται για μόλις 533 ευρώ το μήνα, ποσό που σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα αντιστοιχεί στον υποκατώτατο μισθό που σκοπεύει να επαναφέρει η κυβέρνηση. Το τρίπτυχο κατάρτιση – υποκατώτατος μισθός – ελαστικές μορφές απασχόλησης, που υπαγορεύει κυνικά ο ΣΕΒ και προωθεί η κυβέρνηση, επαναλαμβάνει το εκρηκτικό μείγμα της πιο σκληρής μνημονιακής περιόδου Σαμαρά – Βρούτση για την αγορά εργασίας. 
 
Σε επίπεδο δημοσιονομικό, ήδη καταγράφεται εκτροχιασμός, πριν ξεκινήσουν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Μάλιστα, για το πρώτο δίμηνο, η κατάρρευση των εσόδων είναι και ο καθρέφτης του κλεισίματος μιας χρονιάς στην οποία η ΝΔ «κατάφερε» να καθηλώσει την ανάπτυξη στο 1% αν και την παρέλαβε σε ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο. Ήδη πριν την πανδημία έχει αποδειχθεί «ιλαροτραγωδία» το βασικό προεκλογικό της τρίπτυχο «Επενδύσεις – Ανάπτυξη – Δουλειές».
 
Η κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται, βολονταριστικά, με τη βεβαιότητα ότι σε πολύ σύντομο διάστημα το ελατήριο της ανάπτυξης θα διαγράψει πορεία V και θα συμπαρασύρει συνολικά την ελληνική οικονομία. Παραλείπει ότι οι θεωρίες αυτές έχουν ίσως εφαρμογή σε οικονομίες με στοιχειώδη παραγωγική βάση αλλά και ότι ακόμη και αν αυτό συμβεί, η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας θα έχει «χάσει το τρένο», αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. 

Ads