Είτε παιζόταν το ρεπορτάζ στα κεντρικά δελτία ειδήσεων είτε όχι, δεν υπήρχε περίπτωση να μην κυκλοφορήσουν οι εικόνες του συνωστισμού στο σπίτι βουλευτή της ΝΔ στην Ικαρία με τιμώμενο πρόσωπο τον πρωθυπουργό.

Ads

Το γεγονός ότι τα περισσότερα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ επέλεξαν τη συσκότιση και το Μέγαρο Μαξίμου τη σιωπή έδωσε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στο λάθος, το έκανε σκάνδαλο κατάχρησης εξουσίας.

Γιατί συνέβη το πρώτο Σαββατοκύριακο στο οποίο εφαρμόστηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις έξι το απόγευμα. Ενα μέτρο ιδιαίτερα επαχθές για τους ανθρώπους που ζουν σε μικρά σπίτια σε υποβαθμισμένες περιοχές και που δεν έχουν χρόνο τις καθημερινές για ψώνια στο σουπερμάρκετ ή για περίπατο. Ενα μέτρο έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερα βαρύ για μια τόσο κουρασμένη κοινωνία που βρίσκεται εδώ και τρεις μήνες σε lockdown χωρίς αποτέλεσμα.

Αν η είδηση μεταδιδόταν κανονικά και αν ο πρωθυπουργός ζητούσε σεμνά συγγνώμη (για τη δεύτερη παραβίαση των περιοριστικών μέτρων από τον ίδιο), η φωτιά θα έσβηνε μέσα στην καταιγιστική επικαιρότητα.

Ads

Αλλά η κακή εκτίμηση, ότι χάρη στον έλεγχο των ΜΜΕ δεν θα κουνηθεί φύλλο από την νέα πρωθυπουργική παραβίαση των κανόνων που ισχύουν για όλους, οδήγησε σε χειρισμούς που κάνουν μεγάλη ζημιά στην κυβέρνηση.

Δεν έχει καμία σημασία αν ωφελούνται ή όχι η μείζων και η ελάσσων αντιπολίτευση. Αυτή είναι η δεύτερη κακή εκτίμηση που κάνουν στο Μέγαρο  Μαξίμου: Βλέπουν τις δημοσκοπήσεις σαν τις πλάκες του Μωυσή και πιστεύουν ότι από αυτές θα ορίζεται η πολιτική πραγματικότητα επ αόριστον.

Δεν είναι έτσι. Η αλαζονεία της εξουσίας που ξεχειλίζει από τόσο νωρίς σε συνδυασμό με μια αίσθηση ελαφρότητας που απορρέει από την απόλαυση της παντοδυναμίας προσβάλλουν μια κουρασμένη κοινωνία που έχει υποφέρει από την πολυετή οικονομική κρίση και τις διαρκείς δυσμενείς ανατροπές που επιδεινώθηκαν με την πανδημία.

Τη μια η ποδηλατάδα του Κ. Μητσοτάκη στην Πάρνηθα και οι φωτογραφίες με παρέα χωρίς μάσκα, την άλλη το ρούτερ που δήθεν δεν βρήκε στο Μέγαρο Μαξίμου όταν εγκαταστάθηκε, μετά εκείνο το απίθανο “μην ταράζεστε κύριε Φίλη που είστε κι ευπαθής” – είναι πολλές οι στιγμές που ο πρωθυπουργός δείχνει ότι έχει χάσει την αίσθηση του μέτρου, αν υποθέσουμε ότι την είχε.

Οι μάσκες πέφτουν σιγά-σιγά. Οσο κι αν έχουν μιντιακή ασυλία, όσο ικανοί και να είναι στην προπαγάνδα, όσες κυλιόμενες μετρήσεις και να κάνουν για να διαμορφώνουν επικοινωνιακή στρατηγική, η έλλειψη ενσυναίσθησης και οι ρωγμές στην ηθική τους συγκρότηση δεν θα κρύβονται για πολύ.

Μια ολόκληρη εβδομάδα προσπαθούσαν στο παρασκήνιο να σώσουν τον φίλο του πρωθυπουργού πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Δημήτρη Λιγνάδη. Ο,τι κι αν έχει κάνει. Αλλά κάποιες φορές η ζωή δίνει απρόβλεπτες απαντήσεις μη διαχειρίσιμες από οποιοδήποτε επικοινωνιακό επιτελείο.

Η Ικαρία θα τον ακολουθεί. Η φωτογραφία του ανέμελου γεύματος στο σπίτι του Στεφανάδη  θα μπει δίπλα σε εκείνη του ανέμελου motocross στην Πάρνηθα σε ένα άλμπουμ αφιερωμένο εξαιρετικά στα ανέμελα ΜΜΕ που αρέσουν στους ανθρώπους του Μεγάρου Μαξίμου.