Μια μέρα μετά τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, πριν από έναν χρόνο, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είχε συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό. Βγαίνοντας από το γραφείο του Κ. Μητσοτάκη είχε κάνει μια δήλωση που αξίζει να τη θυμηθούμε:

Ads

«Η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ αποτελεί έγκλημα ειδεχθές. Η δημοσιογραφική του ιδιότητα στην περίπτωση αυτή αποκτά ιδιαίτερο βάρος. Πριν από λίγο συναντήθηκα και ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό. Με ρητή του εντολή θα επισπευστούν οι έρευνες. Η Ελλάδα σε κάθε στατιστική είναι μια χώρα που έχει πολύ μικρό ποσοστό ανθρωποκτονιών σε όλη την Ευρώπη, είναι μια ήσυχη, ασφαλής και φιλήσυχη χώρα. Η Ελληνική Πολιτεία, η Ελληνική Δημοκρατία αποδίδει ιδιαίτερο σεβασμό στην ελευθεροτυπία και στην προστασία των δικαιωμάτων. Πολύ γρήγορα λοιπόν, όπως κάνει πάντα η Ελληνική Αστυνομία θα βρει τους ενόχους και θα τους παραδώσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να επιληφθεί αυτή. Εκφράζω βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιώργου Καραϊβάζ».

Τίποτα από όσα δηλώθηκαν τότε δεν ισχύει: Οι δολοφόνοι δεν παραδόθηκαν στη Δικαιοσύνη, κανένα στοιχείο δεν έχει γίνει γνωστό ότι προέκυψε από την έρευνα, η κυβέρνηση δεν σέβεται ούτε την ελευθεροτυπία (όπως αποδεικνύουν οι διώξεις σε βάρος δημοσιογράφων) ούτε τα δικαιώματα (όπως αποδεικνύουν τα pushbacks), η Ελλάδα δεν έχει χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας (o Κ. Μπακογιάννης ζήτησε χθες περισσότερη αστυνόμευση στην Αθήνα) και οι ένοχοι όχι απλώς δεν βρέθηκαν «πολύ γρήγορα» αλλά «πολύ γρήγορα» ξεχάστηκαν οι δεσμεύσεις που πομπωδώς αναλήφθηκαν.

Η δολοφονία του Γ. Καραϊβάζ αναφέρεται σε όλες τις εκθέσεις για την ελευθερία της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα και την λειτουργία των ΜΜΕ, έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις και αποτελεί γεγονός ευρύτερου ενδιαφέροντος, πολύ πέρα από τις ειδήσεις του αστυνομικού δελτίου.

Ads

Η πλήρης αθέτηση όλων των υποσχέσεων, ο βερμπαλισμός και η ευκολία με την οποία γίνονται διακηρύξεις που με ακόμη μεγαλύτερη ευκαιρία ξεχνιούνται όταν απομακρυνθούν τα φώτα της δημοσιότητας δεν αφορούν μόνο την υπόθεση Καραϊβάζ αλλά αποτελούν τη σύνοψη του τρόπου λειτουργίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη: Υπερεπικοινωνία, στο έπακρο αξιοποίηση της μιντιακής εύνοιας για τη δημιουργία εντυπώσεων, καλλιέργεια μεγάλων προσδοκιών, μηδενική αποτελεσματικότητα.

Το σύνθημα του Κ. Μητσοτάκη «το είπαμε, το κάναμε» δεν ισχύει γενικά και ειδικά στην υπόθεση Καραϊβάζ αποτελεί προσβολή για τους αγαπημένους του ανθρώπους και τους συναδέλφους του. Το είπαν και δεν το έκαναν, οι δολοφόνοι συνεχίζουν τη ζωή και τη δράση τους, τα ερωτηματικά παραμένουν μετέωρα και η αναξιοπιστία της κυβέρνησης αποδεικνύεται ακόμη μια φορά.