Η βία στους αθλητικούς  χώρους έχει διάφορες αιτίες αλλά και κοινό αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από την απαξίωση του αθλητισμού είτε πρόκειται για επαγγελματικό είτε, ακόμη, για ερασιτεχνικό καθώς έχει διεισδύσει παντού. 

Ads

Τα επεισόδια σε αγώνες είναι διαρκή σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων και δεν αποτελούν είδηση. Μόνο το τελευταίο  Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν επεισόδια σε αγώνες ποδοσφαίρου, μπάσκετ μέχρι και πόλο γυναικών, προκαλώντας σοκ για τη σκληρότητα της επίθεσης! Όμως αυτή είναι μόνο η μια όψη καθώς γύρω από τους  συλλόγους έχουν στηθεί και έχουν αποκαλυφθεί τεράστια κυκλώματα που τροφοδοτούν από τον παράνομο στοιχηματισμό και τους στημένους αγώνες μέχρι την οργανωμένη βία με όρους υποκόσμου.

Ένα τέτοιο περιστατικό ήταν και ο ανελέητος ξυλοδαρμός του διαιτητή Τζήλου στο κέντρο της Λάρισας για προφανή παραδειγματισμό, ενώ η έρευνα και η δικογραφία, σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα, συνδέει τους δράστες με στελέχη συγκεκριμένης ΠΑΕ. Τόσο σε αυτήν την υπόθεση, όπως και σε τόσες άλλες στο παρελθόν, οι εμπλεκόμενοι φαίνεται να διακατέχονται από την αίσθηση του ακαταδίωκτου, θεωρώντας ότι κινούνται υπεράνω των νόμων και της οργανωμένης πολιτείας.

Η βία στον αθλητισμό δεν πηγάζει από μεμονωμένους ανεγκέφαλους, αλλά από οργανωμένους οπαδικούς στρατούς που εξυπηρετούν συμφέροντα, τα οποία λυμαίνονται τον αθλητισμό για έκνομες δραστηριότητες. Πολιτικά, επιχειρηματικά, μιντιακά συμφέροντα διαπλέκονται και εδραιώνονται με τη δράση τους να οργανώνεται, όχι στο προσκήνιο, αλλά σε σκοτεινούς χώρους.

Ads

Όπως συμβαίνει στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο , όπου το αθλητικό “προϊόν” είναι πλέον άθλιο και υπολείπεται όλο και περισσότερο της Ευρώπης, τα γήπεδα αδειάζουν από πραγματικούς φιλάθλους και γίνονται χώροι συνάθροισης οπαδικών στρατών , μπράβων και παρασιτικών πρακτικών. Και όσο φεύγει ο κόσμος, έρχεται ο υπόκοσμος.