Με πολιτικό ρεαλισμό αλλά ταυτόχρονα με τον κυνισμό του κόμματος που κατάφερε να πάρει την εξουσία και ανακαλεί κάθε προεκλογική θέση, η Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε τι θα συμβεί αν πάψει να ισχύει η Συμφωνία των Πρεσπών – και άθελά της – και τι ίσχυε πριν από αυτή.

Ads

Η πρώην Υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής επεσήμανε πως περίπτωση ακύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και το “πάγωμα” της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας θα ισοδυναμούσε με “ωρολογιακή βόμβα” για την Ελλάδα.

Μάλιστα, άφησε αιχμές προς το εσωτερικό της ΝΔ και τον Α. Σαμαρά, μιλώντας για “λαϊκισμό στην εξωτερική πολιτική” που όταν γίνεται “κατά τρόπο ανεύθυνο” ενέχει σοβαρούς κινδύνους,  υπονοώντας μάλλον ότι υπάρχει και ο “υπεύθυνος” λαϊκισμός που μεταχειρίστηκε η ίδια. Υπογράμμισε ακόμη πως είναι επιτακτική ανάγκη η Ελλάδα να πρωτοστατήσει στις διεργασίες για επανεκκίνηση της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας, από τις οποίες η σημερινή ελληνική κυβέρνηση απουσιάζει, διαφορετικά, όπως είπε, θα βρεθεί με τη βόμβα στα χέρια.

Από την πλευρά του, καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας που τάχθηκε υπέρ της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας και της πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας για άλλη μια φορά, μετεκλογικά.

Ads

Η αλήθεια είναι ότι η Ντόρα Μπακογιάννη υπήρξε αρχικά συνεπής γύρω από την υπόθεση του Μακεδονικού, ιθύνων νους άλλωστε της εθνικής θέσης για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, πλην όμως υποτάχθηκε και αυτή στον εθνικολαϊκισμό της ηγεσίας και του κόμματος συνολικά. Τόσο τον Γενάρη του 2018 που προανήγγειλε συναίνεση στη βάση της εθνικής γραμμής και επέκρινε τον Π. Καμμένο που εμφανιζόταν αντίθετος αλλά και μετά την άρνηση της ΝΔ, σε τακτά διαστήματα, άφηνε υπαινιγμούς και υπενθύμιζε εντέχνως τις θέσεις της ΝΔ στο παρελθόν, τις οποίες και υπερκάλυψε η Συμφωνία των Πρεσπών.

Όμως είναι πολύ αργά για ρεαλισμό, γιατί προκειμένου να κερδίσει την εξουσία και παρότι η Συμφωνία των Πρεσπών υπερέβη προς το καλύτερο και την “εθνική γραμμή” του Βουκουρεστίου, η ΝΔ φρόντισε να διχάσει τους Έλληνες και να τους χωρίσει σε προδότες και πατριώτες, δηλητηριάζοντας και πάλι την ελληνική κοινωνία . Για ένα πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν και άλλοι κλήθηκαν να επιλύσουν.

Η παραδοχή ότι η ακύρωση της Συμφωνίας θα άφηνε στα χέρια της Ελλάδας μια “ωρολογιακή βόμβα”, μοιραία υπενθυμίζει ότι μια ωρολογιακή βόμβα υπήρχε και πριν την υπογραφή της, μόνο που τότε η ΝΔ επιδιδόταν σε φτηνή δημαγωγία. Αν υπήρχε μια ευκαιρία να κατανοήσει ο ελληνικός λαός πόσο ζημιώθηκε επί 25 χρόνια η χώρα και πόσο επωφελής υπήρξε η Συμφωνία, αυτή χάθηκε με τη συμβολή της ΝΔ στις πλατείες με τους “μακεδονομάχους” και τα εθνικιστικά στοιχεία.

Ας ελπίσουμε πως η κατανόηση της σημαντικότητας της Συμφωνίας δεν θα γίνει με επώδυνο τρόπο.