Την αποκάλυψη του tvxs.gr για το ιατρικό υλικό που προορίζεται για την Ελλάδα και άλλες χώρες και δεσμεύεται στα γερμανικά αεροδρόμια επιβεβαίωσε εμμέσως αλλά με μεγάλη σαφήνεια ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, κατά την ενημέρωση για την πανδημία του κοροναϊού.

Ads

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του tvxs.gr, παραγγελίες ιατρικού υλικού ουσιαστικά «κατάσχονται» για να καλύψουν τις ανάγκες της Γερμανίας, ενώ η Κίνα που έχει υπερεπάρκεια, συστήνει τις απευθείας πτήσεις για να αποφεύγεται το «χέρι» της Γερμανίας. Αντίστοιχο ρεπορτάζ της «La Republica», αποκάλυψε ότι υλικό που προερχόταν από δωρεά της Κίνας προς την Ιταλία δεσμεύτηκε στο αεροδρόμιο της Πράγας και κατέληξε σε τσεχικά νοσοκομεία!

Ο Έλληνας υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε ότι «μαίνεται πόλεμος για την προμήθεια υλικών κάνοντας την παραλαβή τους δύσκολη. Δεν ήταν θέμα χρημάτων αλλά διαθεσιμότητας. Έχουμε δώσει τεράστια μάχη για να εξασφαλιστεί το υλικό αυτό. Έχουμε ναυλώσει cargo jet που έχουν φέρει και θα φέρουν το αναγκαίο υλικό και μέσα ατομικής προστασίας». Έστω και καθυστερημένα, ενώ στα νοσοκομεία υπάρχουν τεράστια κενά και το προσωπικό δεν έχει μέσα ατομικής προστασίας, η Ελλάδα θα επιχειρήσει με απευθείας πτήσεις να τα τροφοδοτήσει.

Το θέμα έφτασε στην Ευρωβουλή με ερώτηση του Στέλιου Κούλογλου, ενώ με μια πολύ καθυστερημένη ανακοίνωση η αρμόδια διεύθυνση της Ευρωβουλής ανέφερε ότι «εργάζεται για την προμήθεια ιατρικού υλικού μαζί με τα κράτη-μέλη», κοινώς «να’ χαμε να λέγαμε».

Ads

Η πανδημία ανέδειξε την τραγική απουσία και την ανεπάρκεια της ΕΕ να λειτουργήσει συλλογικά και αλληλέγγυα. Απέτυχε να προστατέψει αποτελεσματικά από τη μεγάλη υγειονομική κρίση και στην πιο κρίσιμη στιγμή κάποια κράτη εκμεταλλεύτηκαν τη θέση τους ως ενδιάμεσων μεταφορικών κόμβων, για να κατάσχουν πολύτιμο υλικό που προορίζεται κυρίως για το Νότο, όπου ο κόσμος πεθαίνει μαζικά. Οι ευρωπαϊκοί, ακόμη και οι ανθρωπιστικοί,  κανόνες πήγαν περίπατο, μαζί με την εμπιστοσύνη των πολιτών στους Θεσμούς.

Στο οικονομικό επίπεδο η Ένωση πήρε τα αναγκαία μέτρα σχετικά έγκαιρα για να αποτρέψει τις απώλειες των ισχυρών από τη μεγάλη ύφεση, αποδεικνύοντας όμως περίτρανα ότι η δημοσιονομική πειθαρχία, οι κανόνες και τα Σύμφωνα είναι μόνο για τους αδύνατους, έχοντας φτωχοποιήσει χώρες όπως η Ελλάδα. Όταν κινδυνεύουν οι μεγάλοι, ξέρουν τον τρόπο να τα παραβιάζουν.

Το συμπέρασμα είναι πικρό για την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί πλήττεται αλλά επειδή αδυνατεί να αρθρώσει διεθνή λόγο. Σε μια συγκυρία που επικρατεί το δόγμα «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», η Αθήνα έχει πάψει να «παράγει» πολιτική και να παίρνει διεθνείς πρωτοβουλίες και απλώς «καταναλώνει» την πολιτική που παράγεται στο βορρά, αδιαμαρτύρητα.

Η κρίση, συνολικά, θα αφήσει πολύ βαθύ αποτύπωμα και θα επηρεάσει το μέλλον των Θεσμών της Ένωσης, ενώ η Ελλάδα παραμένει απομονωμένη.