Η Γερμανία εμποδίζει την επιβολή κυρώσεων της ΕΕ στην Τουρκία έχοντας ενοχληθεί από την υπογραφή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για την ΑΟΖ που έγινε χωρίς την έγκρισή της και ενώ το Βερολίνο είχε πετύχει moratorium στην ανατολική Μεσόγειο και είχε πείσει τον Ερντογάν να αποσύρει το Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ads

Η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε πολιτικό κενό ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου και έχει αναθέσει τα ελληνοτουρκικά στους «τεχνικούς» του ΝΑΤΟ που δεν μπορούν να παρέμβουν διπλωματικά παρά μόνο εισηγούνται μεθόδους αποκλιμάκωσης της έντασης, οι οποίες για να ενεργοποιηθούν θα πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση.

Η Γαλλία, του Εμμ. Μακρόν που έγραφε tweets στα ελληνικά και που θα γινόταν προστάτιδα δύναμη, έπαθε αφωνία στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όταν συζητήθηκε η τουρκική παραβατικότητα.

Το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχει μεσολαβητής, ούτε συμμαχίες, ούτε σχέδιο. Το μόνο που υπάρχει είναι επικοινωνία. «Σκληρές απαντήσεις» στην τουρκική προκλητικότητα, «διπλωματικός μαραθώνιος» από τον πρωθυπουργό, διαρροές για «απομόνωση της Τουρκίας» και «πανικό Ερντογάν για την καταρρέουσα οικονομία», καταγγελίες σε βάρος της αντιπολίτευσης για λαϊκισμό, φωτογραφίες στον φράχτη στον Εβρο και υπερπροβολή του γιου του Κυρ. Μητσοτάκη που κάνει το στρατιωτικό του στα σύνορα.

Ads

Είναι η συνταγή της καταστροφής: Διπλωματικές ήττες που πλασάρονται ως θρίαμβος, δήθεν υψηλοί τόνοι απέναντι στην Τουρκία και στην πράξη αδράνεια, καμία στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος, πόσο μάλλον μακροπρόθεσμος σχεδιασμός.

Η νίκη του εκλεκτού του Ερντογάν στα κατεχόμενα φέρνει ακόμη πιο κοντά το τελικό αδιέξοδο. Ένα νέο ναυάγιο στις επερχόμενες συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού οδηγεί εκ των πραγμάτων σε οριστικοποίηση και επισημοποίηση της διχοτόμησης με τη μελλοντική διαπραγμάτευση να έχει ως μοναδικό αντικείμενο το διαμοιρασμό του φυσικού αερίου.

Αλλά αυτά είναι κακά νέα μόνο για όσους θέλουν τη λύση του κυπριακού στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Και δεν είναι βέβαιο ότι είναι πολλοί στην Αθήνα, ίσως ούτε στη Λευκωσία.