Την άποψη πως η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση θα διαθέτει απόλυτη επιβολή της γραμμής της σε επιχειρηματίες, με μια oργουελική κυριαρχία στα ΜΜΕ, ανέλαβε να εκλαϊκεύσει, ο Γιάννης Πρετεντέρης.

Ads

Σε κείμενό του υποστήριξε ότι κανείς επιχειρηματίας – ονομάτισε μάλιστα τους Βαρδινογιάννη, Σαββίδη, Μελισσανίδη – δεν πρόκειται να αντιπολιτευτεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας πως τα συμφέροντά τους θα εξυπηρετούνται από τη νέα κυβέρνηση και το “οικονομικό κλιμα” θα είναι ευνοϊκό. 

Μάλιστα, προανήγγειλε την καθεστωτική επιβολή ενός νέου τοπίου στα ΜΜΕ: “Εκ των πραγμάτων το μιντιακό τοπίο θα μεταβληθεί εντυπωσιακά τους προσεχείς μήνες και πάντως όχι σε βάρος της νέας πλειοψηφίας. Ελλείψη χρημάτων, κινήτρων αλλά και ακροατηρίου οι μιντιακές προσπάθειες στήριξης της προηγούμενης κατάστασης θα συναντήσουν σοβαρές δυσκολίες – τουλάχιστον στη μεγάλη πλειοψηφία τους”, είπε, ομολογώντας, με όρους μαφίας, ότι τα ελάχιστα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ θα εξοντωθούν οικονομικά.

Για τον Γιάννη Πρετεντέρη αυτή θα πρέπει να είναι η εξέλιξη της δημοσιογραφίας και των ΜΜΕ στην Ελλάδα… σύντομα να σιγήσουν οι τελευταίες αντίθετες φωνές. Στο νέο μοντέλο της μεταδημοκρατίας δεν θα υπάρχουν ειδήσεις, λόγος και αντίλογος. Μόνο “καταγγελίες” για “κατσαρίδες” και “τσιγαρίλα στο Μαξίμου”, θεατρινισμοί και παρωχημένα επικοινωνιακά τρίκ με “εφόδους” υπουργών, παραπληροφόρηση, fake news, γραβάτες, φορέματα συζύγων και άλλα επουσιώδη ως γραφικά θέματα από την ατζέντα που καθορίζει το μιντιακό διευθυντήριο της ΝΔ. Δεν θα υπάρχει πραγματικότητα και αμφισβήτηση αλλά η εκδοχή που μια ολιγαρχία επιλέγει. Δεν θα χρειάζονται δημοσιογράφοι αλλά μόνο προπαγανδιστές του καθεστώτος.

Ads

Το ολοκληρωτικό  και τρομακτικό μοντέλο που περιγράφει ο Πρετεντέρης όχι απλώς ομολογεί την απόλυτη διαπλοκή της πολιτικής εξουσίας με τους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες και τα ΜΜΕ – όπως άλλωστε αποτυπώθηκε  και στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου – αλλά επαίρεται και για αυτήν, χωρίς κανέναν ενδοιασμό.