Το τελευταίο διάστημα η Νέα Δημοκρατία είχε εγκλωβιστεί στο Μακεδονικό ενώ η εθνικιστική δημαγωγία απειλεί τη συνοχή της. Αλλά θα περίμενε κανείς ότι είναι στοιχειωδώς σοβαρή ώστε να μην αυτογελοιοποιηθεί.

Ads

Αρχικά ο κ, Μητσοτάκης αναζήτησε διάφορες προφάσεις για να αποφύγει να τοποθετηθεί επί της ουσίας, όπως η διαφοροποίηση Καμμένου ή η ενημέρωση του Αρχιεπίσκοπου ενώ δυναμίτισε κάθε συζήτηση είτε στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής είτε σε πιθανό Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Την ίδια ώρα που στη δημοσιότητα έρχονται τοποθετήσεις των Καραμανλή, Σαμαρά, Μπακογιάννη που περιγράφουν την εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας, στη βάση της οποίας διαπραγματεύεται η κυβέρνηση.

Όταν εξαντλήθηκαν οι δικαιολογίες, ο αρχηγός της ΝΔ έκανε την απίθανη δήλωση ότι η συγκυρία δεν είναι καλή ώστε να κλείσει κάθε συζήτηση. Όμως λίγες ώρες νωρίτερα ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ καλούσε την κυβέρνηση να φέρει καλύτερα αποτελέσματα γιατί υπάρχει «θετικότερη συγκυρία» από το Βουκουρέστι !

Ο πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει πολύ καλά, και λόγω οικογενειακού ιστορικού, ότι όσο περνάει ο καιρός η θέση της Ελλάδας δυσχεραίνει ενώ υπάρχει μια νέα κυβέρνηση στα Σκόπια που είναι πρόθυμη να αποδεχθεί την λύση που επί τόσα χρόνια επιδιώκει η ελληνική πλευρά. Η χθεσινή αναγγελία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ότι θα αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου της χώρας του, που τώρα ονομάζεται « Μέγας Αλέξανδρος » καθώς και των δρόμων της πρωτεύουσας του, είναι μια προσφορά που η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να αγνοήσει.

Ads

Γνωρίζει επίσης ότι μια λύση θα αναβάθμιζε το κύρος της χώρας μας που έχει τόσο πληγεί τα προηγούμενα χρόνια από την εθνικιστική μονοπώληση της Μακεδονίας και θα συμβάλλει στη σταθερότητα στα κλονισμένα Βαλκάνια. Και ότι αντίθετα η δική του καιροσκοπική άρνηση τον αφήνει έκθετο στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Αλλά το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να διατηρήσει τις εσωκομματικές πτέρυγες που τον κρατούν όμηρο, ένα είδος φοβισμένου προέδρου-ανδρείκελου.

Κάθε σοβαρή χώρα έχει ανάγκη και μιας σοβαρής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και κάθε πολιτικός ηγέτης πρέπει ορισμένες στιγμές να παίρνει γενναίες αποφάσεις, έστω και αν για αυτές χρειαστεί να προχωρήσει σε ρήξεις Προτιμώντας να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα. Ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύει ότι είναι πολύ λίγος για τη θέση που κατέχει.