Εκτός από την πολιτική εργαλειοποίηση που επιχείρησε η κυβέρνηση της ΝΔ στα γεγονότα στα σύνορα του Έβρου, αποδεικνύεται ότι έστησε ένα μηχανισμό προπαγάνδας που θυσιάζει την αλήθεια, παράγει fake news και διαψεύδει, χωρίς στοιχεία, όσες ειδήσεις δεν συμφωνούν με το αφήγημα εθνικιστικού παροξυσμού.
 

Ads

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η απόπειρα διάψευσης της είδησης που αποκάλυψε το tvxs.gr  για τον τραυματισμό αστυνομικού από παρακρατικούς στον Έβρο, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων με πρόσφυγες.  Το tvxs.gr όχι απλώς παρουσίασε επιπλέον τεκμήρια που αποδεικνύουν την είδηση αλλά την επόμενη μέρα δημοσίευσε και βίντεο  -ντοκουμέντο που δείχνουν ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ένοπλες ομάδες στην «πρώτη γραμμή». Όσο η κυβέρνηση διέψευδει ότι ανεξέλεγκτες ομάδες παραστρατιωτικών υποκαθιστούν τις αρχές, τόσο περισσότερα βίντεο και μαρτυρίες αποκάλυπταν τη δράση τους.

Η κυβέρνηση διαψεύδει μονότονα πλέον, σωρεία ειδήσεων από εγχώρια και διεθνή μέσα ενημέρωση,  δημοσιογράφους που έχουν δεχθεί οι ίδιοι επιθέσεις από παρακρακτικούς, βίντεο και αναλύσεις που αποδεικνύουν τουλάχιστον ένα θάνατο πρόσφυγα ενώ την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να διαψεύσει μέχρι και τους New York Times που δημοσίευσαν αδιάσειστα στοιχεία για το κρυφό κέντρο κράτησης, στα σύνορα του Έβρου, αλλά μάλλον τους επιβεβαίωσε.

Αντίθετα, πραγματικά ψευδείς, αποδεικνύονται «ειδήσεις» που ενισχύουν το αφήγημα τη ΝΔ, όπως η δήθεν συμφωνία με τη Βουλγαρία για απελευθέρωση υδάτων από το βουλγαρικό φράγμα ώστε να εμποδίζεται η διέλευση προσφύγων. Μάλιστα η βελγική εφημερίδα L’ECHO σε αφιέρωμά της μιλά για «σουρεαλισμό» και κάνει λόγο για δημοσιογράφους και τηλεοράσεις που συντάσσονται στην «εθνική προσπάθεια», και μεταδίδουν ρεπορτάζ που προκαλούν γέλιο, όπως «Τούρκους δουλέμπορους» που εμφανίζονται με… ακάλυπτο πρόσωπο στην τηλεόραση. 

Ads

image

Το αφήγημα, που προβάλλεται είναι αυτό του «εσωτερικού εχθρού», απευθείας από την εμφυλιοπολεμική Δεξιά. Όποιος δεν συντάσσεται είναι ο «μειοδότης», ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο «Δούρειος Ίππος», «βάζουν πλάτη στον Ερντογάν». Μάλιστα, πριν την επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, την Τρίτη, προηγήθηκε σειρά εμπρηστικών τοπικών δημοσιευμάτων, που έστηνε σκηνικό προβοκάτσιας. Αναφορές σε δήθεν αντεθνικές θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρωτοσέλιδα για «Τα τσιράκια του Ερντογάν που καθυβρίζουν τους Εβρίτες» προετοίμασαν το κλίμα, ανεπιτυχώς. Μάλιστα, την ημέρα της επίσκεψης κάποιοι φρόντισαν να μεταδώσουν την ψευδή είδηση ότι ο τοπικός Μητροπολίτης αρνήθηκε να συναντήσει το ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που διαψεύστηκε και από την ίδια τη Μητρόπολη.

image

image

Η κυβέρνηση επένδυσε πολιτικά στο «Έπος του Έβρου» και το δημαγωγικό της αφήγημα  με ελεγχόμενη πρόσβαση δημοσιογράφων και κατευθυνόμενη ενημέρωση, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια και κατασκευάζοντας ειδήσεις. Οι εξελίξεις δείχνουν προπαρασκευή και συντονισμό για την κατασκευή «ηρώων» και «μειοδοτών». Η Δεξιά δεν ξεχνά τι σημαίνει… Δεξιά αλλά η δημοσιογραφία επικράτησε της «εθνικής γραμμής».