Οι αντιδράσεις για τον πρωτοφανή τίτλο του χαρτοφυλακίου του νέου Έλληνα Επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά στην Κομισιόν, επιχειρήθηκε να παρουσιαστούν ως μεμονωμένες και προερχόμενες από τα αριστερά και τα οικολογικά κόμματα, όμως πολύ σύντομα το επιχείρημα διαψεύστηκε και οι ευρωβουλευτές από όλο το δημοκρατικό τόξο επέκριναν με σφοδρότητα την άστοχη ονομασία. 

Ads

Η νέα Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν επιφύλαξε για τον Έλληνα Αντιπρόεδρο της Κομισιόν το χαρτοφυλάκιο με την  ονομασία «Προστατεύοντας τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας» που αφορά στη μετανάστευση και στην ασφάλεια. Η πατρότητα του αφηγήματος ότι ο δυτικός τρόπος ζωής και γενικότερα η Δύση κινδυνεύει από «εισβολείς» ανήκει στην ακροδεξιά (θεωρία της «μεγάλης αντικατάστασης») και σε διάφορες  εκφάνσεις έχει υιοθετηθεί από ακραίες ηγεσίες με πρώτη αυτή του Ντόναλντ Τραμπ. Δεν είναι τυχαίο πως πολλά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ήταν μια συνειδητή απόφαση υιοθέτησης μια ακροδεξιάς ξενοφοβικής ρητορικής στο πιο υψηλό επίπεδο της Ε.Ε. από τη Φον ντερ Λάιεν, που εξ αρχής υπήρξε μια αμφιλεγόμενη επιλογή.

Οι επικρίσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στους ευρωβουλευτές αλλά κριτική υπήρξε ακόμη και από τον εκπρόσωπο τύπου του Γάλλου Προέδρου Μακρόν. Σοβαρές αιχμές εναντίον της επιλογής άφησε και ο απερχόμενος Πρόεδρος Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, μέλος του ΕΛΚ, του οποίου εκπρόσωπος ήταν επί πενταετία ο Μ. Σχοινάς. Η Πρόεδρος της Κομισιόν δέχεται σοβαρές πιέσεις να αποσύρει τον τίτλο ενώ ο νέος Αντιπρόεδρος θα έρθει αντιμέτωπος σύντομα στην ακρόαση ενώπιον των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία εκφράζονται αρνητικά. 

Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν στο σωστό δρόμο, ο «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής» θα έπρεπε να παραπέμπει στις θεμελιώδεις αρχές και αξίες όπως η αλληλεγγύη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, τις ελευθερίες και την καταπολέμηση του ρατσισμού. Σε μια εποχή που η Ένωση βρίσκεται σε αναζήτηση του προσανατολισμού της, σε κατάσταση «αποσύνθεσης», πληγωμένη από τις πολιτικές της νεοφιλελεύθερης λιτότητας και την άνοδο της ακροδεξιάς, ο «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής» απέχει σημαντικά από τα ευρωπαϊκά ιδεώδη. Κι ενώ κάποιοι επιχειρούν να αποκρούσουν το μέτωπο του ακροδεξιού λαϊκισμού των Τραμπ, Όρμπαν, Τζόνσον, Σαλβίνι, Λεπέν κ.α. η επιλογή της συντηρητικής Φον Ντερ Λάιεν σίγουρα δεν συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ads