Όπως συνήθως, έτσι και στο μακελειό στη Νέα Ζηλανδία, η ελληνική κοινή γνώμη εκφράζει τον αποτροπιασμό της και πλανάται με την αντίληψη ότι είναι κάτι που αφορά κάποιους άλλους, αρκετά μακριά.

Ads

Ο ακροδεξιός μακελλάρης της Ν. Ζηλανδίας άφησε πίσω του δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Περιγράφοντάς τoν στα ρεπορτάζ ακούστηκαν μεταξύ άλλων και πολλά από τα γνωστά κλισέ όπως «δεν είχε δώσει δικαιώματα», «όσοι τον γνώριζαν έπεσαν από τα σύννεφα» κλπ. Στην πραγματικότητα ο δράστης περιέγραφε επί μήνες στο ίντερνετ τα σχέδιά του, παραληρούσε με απειλές και μίσος. Όμως σε αντίθεση με τους ισλαμιστές που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών ασφαλείας για ό,τι γράψουν και πουν, η ισλαμαφοβική και ρατσιστική ατζέντα τείνει να γίνει σχεδόν φυσιολογική. Μια κανονικότητα που δεν προκαλεί το ενδιαφέρον ούτε της κοινωνίας αλλά ούτε και των αρχών. 

Και στην Ελλάδα, αν προσέξει κανείς τα σχόλια χρηστών στις αναρτήσεις συγκεκριμένων ιστοτόπων για τη σοκαριστική επίθεση, θα διαπιστώσει ότι ένα μεγάλο ποσοστό την επικροτεί. Αν διαβάσει κανείς  το μανιφέστο του παρανοϊκού μακελάρη, που είχε γράψει πάνω στο όπλο του τη λέξη «τουρκοφάγος», δεν  θα εντοπίσει μόνο τις συνήθεις ρατσιστικές και  νεοναζιστικές αερολογίες αλλά θα διαπιστώσει και πολλές αυτούσιες ελληνικές εθνικιστικές  ανοησίες με συνθήματα εναντίον της Τουρκίας και του ισλαμικού κόσμου

Αν ο εθνικισμός  και η ισλαμοφοβία, με ελληνικές αναφορές, οπλίζουν το χέρι ενός  διαταραγμένου ακροδεξιού στην ανυποψίαστη Ν. Ζηλανδία (στη γειτονική Αυστραλία υπάρχει έντονα το ελληνικό ακροδεξιό στοιχείο), μπορεί ο καθένας (όποιος τουλάχιστον διαθέτει το απαιτούμενο μυαλό) να αντιληφθεί τους κινδύνους για την ελληνική κοινωνία. Πόσο μάλλον όταν αυτές οι φωνές και οι αντιλήψεις όχι μόνο δεν έχουν περιθωριοποιηθεί, αλλά αντίθετα τροφοδοτούνται για μικροπολιτικές επιδιώξεις ακόμη και μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο. 

Ads

Η επίθεση στη Ν. Ζηλανδία, δεν είναι ένα φρικιαστικό επεισόδια «μακριά από μας»,  είναι το μίσος και ο φασισμός που κάποιοι  συνεχίζουν να χαϊδεύουν και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη… Εθνικιστές, ρατσιστές, μισαλόδοξοι, φονταμεταλιστές, γραφικοί οπαδοί θεωριών συνωμοσίας, αλλά και καιροσκόποι της πολιτικής. Ένα σκοταδιστικό συνονθύλευμα που εξαπλώνεται και είναι επιτακτική η άμεση κινητοποίηση, ένα μέτωπο, μια ισχυρή προοδευτική απάντηση.