H βασική διαπίστωση από την Έκθεση της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ελλάδα είναι ότι οι επαναπροωθήσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός, παρότι η αρμόδια πολιτική ηγεσία αρνήθηκε ακόμη και να το διερευνήσει. Επίσης ότι η συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης έχει αποκατασταθεί σε σχέση με την περίοδο Σαμαρά αλλά ορισμένα ζητήματα παραμένουν προβληματικά και δεν εξαρτώνται μόνο από μια πολιτική απόφαση αλλά εφάπτονται σε νοοτροπίες κρατικών λειτουργών.

Ads

Η έκθεση επιβεβαιώνει απόλυτα το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Τvxs.gr για τα “βρώμικα μυστικά στον Έβρο”, με κάθε λεπτομέρεια, και διαπιστώνει παράνομες επιχειρήσεις κουκουλοφόρων, αστυνομικών, παραστρατιωτικών και άλλων ομάδων που διεξάγουν οργανωμένες επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία το επίμαχο διάστημα και με συγκεκριμένο μοτίβο. Παράλληλα διαπιστώνει προβλήματα και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προβληματικές συνθήκες σε αρκετούς χώρους κράτησης και υποδοχής μεταναστών και προσφύγων αλλά και καλές πρακτικές που καταγράφονται σε κάποιους χώρους. Προβλήματα σημειώνονται εξάλλου σε ψυχιατρικά καταστήματα και άλλους τομείς. 

Το συμπέρασμα της έκθεσης, που βασίστηκε στην επίσκεψη της Επιτροπής και στο παρελθόν έχει αποτελέσει τη βάση για πολλαπλές καταδίκες της χώρας, είναι ότι μια ορθολογική διαχείριση από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας ακόμη και σε συνθήκες εκρηκτικές όπως αυτές που επικρατούν την τελευταία τριετία μπορούν να αμβλύνουν προβλήματα, παρότι υπάρχει η ανάγκη για περαιτέρω βελτίωση σε διάφορους τομείς. Όμως, αυτό που αποτυπώνει είναι ότι όποιες και αν είναι οι προθέσεις μιας πολιτικής ηγεσίας, οι σοβαρές αγκυλώσεις στο βαθύ κράτος ή τα σώματα ασφαλείας και οι προβληματικές νοοτροπίες, παραμένουν και δεν αλλάζουν με μια πολιτική απόφαση.

* Φωτογραφία: Εικόνα από βίντεο ντοκουμέντο του ρεπορτάζ του Tvxs.gr “Βρώμικα Μυστικά στον Έβρο

Ads