Η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ζήτησε συγγνώμη για το αποκρουστικό σχόλιο που γράφτηκε στην ηλεκτρονική της έκδοση: «Ποια δεν έχει ακούσει πάνω στον τσακωμό φράσεις όπως “θα σε πετάξω από το παράθυρο” ή “αν σου χώσω καμία…”; Κάπως έτσι και η 26χρονη καυγάδιζε με τον φίλο της στο αυτοκίνητο επειδή χάθηκαν και πάνω στη ένταση της στιγμής, αυτός έχασε τον έλεγχο και το αυτοκίνητο κατέληξε στα βράχια. Προφανώς θυμωμένη, η κοπέλα βγήκε έξω από το αυτοκίνητο και τότε ο 30χρονος έκανε αυτό που έχει περάσει από το μυαλό πολλών ανδρών: την έσπρωξε από τα βράχια…».

Ads

Η κατακραυγή στα social media ήταν τόσο μεγάλη που η συγγνώμη ήταν αναπόφευκτη:

«Θέλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη από τους αναγνώστες μας γι’ αυτό το εντελώς λανθασμένο και απαράδεκτο τμήμα ενός ευρύτερου κειμένου που αναφερόταν στη δολοφονία καθώς και στα αίτιά της.

»Σε καμιά περίπτωση δεν ενστερνίζονται τα “ΝΕΑ” και ο όμιλος της Alter Ego τέτοιες απόψεις και αναφορές. Άλλωστε, στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας, σήμερα Δευτέρα 19 Ιουλίου, δημοσιεύεται αναλυτικό ρεπορτάζ και απόψεις ειδικών για την γυναικοκτονία, για τα αίτια που οδηγούν στη δολοφονία γυναικών με καθαρά έμφυλα χαρακτηριστικά.

Ads

»Η φράση στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ήταν παντελώς λανθασμένη κι επαναλαμβάνουμε τη συγγνώμη μας σε όσους αναγνώστες, ορθώς, αγανάκτησαν διαβάζοντάς την».

Τέλος καλό όλα καλά;

Το σχόλιο που αποσύρθηκε δεν είχε συντακτικό λάθος, δεν προέκυψε από παραδρομή και δεν αποδίδεται στον «δαίμονα του τυπογραφείου».

Εξέφραζε μια σκέψη απολύτως ενδεικτική της πατριαρχικής νοοτροπίας που διαβρώνει πολλά επίπεδα του συστήματος, ασφαλώς και τα ΜΜΕ.

Κάποιος το έγραψε, που δεν ανέλαβε την ευθύνη δημοσιοποιώντας το όνομά του, κάποιος το ενέκρινε και κάποιοι το ανέχτηκαν μέχρι που η βουή από το διαδίκτυο έγινε εκκωφαντική.

Δεν ήταν fake news, ήταν άποψη. Δεν ήταν λάθος ή προπαγανδιστική υπερβολή, ήταν ελεύθερη έκφραση γνώμης.

Και αυτό είναι το επικίνδυνο.

Καμία συγγνώμη και καμία εκ των υστέρων διόρθωση δεν μπορεί να καλύψει την κατάντια της δημοσιογραφίας που στρογγυλοκάθεται στα σαλόνια της εξουσίας και λερώνεται στα αλώνια της υποκουλτούρας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που από τα ρετιρέ των ΜΜΕ εκφράζονται ρατσισμός, σεξισμός, μισογυνισμός, υπερσυντηρητικός αντιλήψεις, αναχρονιστικά στερεότυπα, χυδαιότητες.

Μετά από κάθε συγγνώμη, η αθλιότητα συνεχίζεται και εκδηλώνεται όταν παραστεί η επόμενη αφορμή – μια ακόμη γυναικοκτονία.

Κάποια θα μιλήσει για τη «συγκροτημένη προσωπικότητα του δράστη», καλεσμένη θα αναφερθεί στη «γοητεία» του χωρίς καμία αντίδραση από τους δημοσιογράφους, άλλοι θα δημοσιεύσουν αποσπάσματα του ημερολογίου του θύματος για να το εκθέσουν και αφού καταναλωθεί το θέμα θα περάσουν στο επόμενο, αδιαφορώντας για το αν θα υπάρξει τιμωρία και κάθαρση.

Δεν τηρείται κανένας κώδικας δεοντολογίας, δεν υπάρχει λογοδοσία για παραβιάσεις θεμελιωδών αρχών ποιότητας της ενημέρωσης και του δημόσιου λόγου, ούτε καν απομονώνονται οι δημοσιογράφοι που προσβάλλουν το λειτούργημα με το λόγο και τα έργα τους.

Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά και η ρήση του Κακαουνάκη «ο καλύτερος από εμάς έχει σκοτώσει τη μάνα του» προβάλλεται ως ρεαλιστικός σαρκασμός αποενοχοποιητικός για όσους πράγματι σκοτώνουν, όχι τη μάνα τους, αλλά χαρακτήρες, τη συνείδησή τους και την αλήθεια.