Η επιστημονική διαχείριση του κοροναϊού από την πολιτεία, φαίνεται πως υποτάσσεται πλέον σε επικοινωνιακούς χειρισμούς. Για αυτό και αρχίζει πλέον να αμφισβητείται πλέον ανοιχτά.

Ads

Όχι μόνο επειδή, μετά από ημέρες ανακοινώσεων, υπήρξε η παραδοχή πως συνειδητά παρουσιάζεται μια πλασματική εικόνα για την εξάπλωση της επιδημίας στην κοινότητα αλλά και επειδή δίνει ολοένα μεγαλύτερη βαρύτητα στην πολιτική εκμετάλλευση της κατάστασης και όχι στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του κινδύνου.

Ενώ ο ιός εξαπλώνεται στη χώρα, ο αριθμός των διαγωνιστικών τεστ μειώνεται εντυπωσιακά και τα επίσημα κρούσματα περιορίζονται σε μερικές δεκάδες, καθημερινά και μάλλον συστηματικά. Το κεντρικό συμπέρασμα  είναι πως αν γίνονται λιγότερα τεστ, παρουσιάζονται επισήμως λιγότερα κρούσματα. Έτσι οι κυβερνητικές διαρροές προς τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι η κυβέρνηση πετυχαίνει ανάσχεση του κοροναϊού,αποκρύπτοντας πως πρόκειται για ψευδή εικόνα.

Γνωστοί επιστήμονες ανέδειξαν τα σοβαρά ερωτήματα και τα προβλήματα από τη στρατηγική, όπως και την τεράστια απόκλιση από τις ενδεδειγμένες πρακτικές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των χωρών με προηγμένα συστήματα υγείας για πολλά διαγωνιστικά τεστ σε κάθε πιθανό κρούσμα.

Ads

Πλέον ο Σ. Τσιόδρας αναγκάστηκε για πρώτη φορά να δηλώσει πως “υποκαταγράφεται” η εξέλιξη της νόσου και πως ο αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων εκτιμάται πως είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιος. Μετά την παραδοχή ανακοίνωσε μάλιστα πως στη συνέχεια θα παρουσιάζονται μόνο τα σοβαρά κρούσματα, την ώρα που οι υπόλοιπες χώρες πραγματοποιούν χιλιάδες ελέγχους και καταγράφουν εξίσου υψηλό αριθμό κρουσμάτων καθημερινών.

Όπως γλαφυρά εξήγησε στο Tvxs.gr καθηγητής βιολόγος «είναι σαν να σου ζητάνε να προσδιορίσεις τα τοξικά στις ελληνικές λίμνες κι εσύ να μετράς μόνο στην Παμβώτιδα ή να σου λένε να μετρήσεις το αρσενικό στο νερό κι εσύ να χρησιμοποιείς μια μέθοδο με περιθώριο λάθους 90%. Μόνο στο Harvard της Μεσογείου κάνουμε συνειδητά under-sampling στον ιό».

Μάλιστα προσπαθώντας να απαντήσεις στις επικρίσεις που δέχεται από λοιμωξιολόγους και επιδημιολόγους, ο κ. Τσιόδρας στην ενημέρωση της Τετάρτης, απαξίωσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και ουσιαστικά υποστήριξε ότι οι πολλοί έλεγχοι ενέχουν τον κίνδυνο να υπάρξει μεγαλύτερη διάδοση του ιού και πως τελικά δεν έχουν και κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα. Η κοινή λογική, πάντως, λέει ότι είναι πιο ασφαλές ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα να απομονώνεται, παρά να αγνοεί ότι έχει προσβληθεί και να κυκλοφορεί, ακόμη και μέσα στο σπίτι του μολύνοντας τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του.

Την ίδια ώρα, απουσιάζουν επίσημες τοποθετήσεις και ενημέρωση της κοινής γνώμης για τους μεγάλους κινδύνους που εγκυμονούν οι φυλακές, τα γηροκομεία και οι δομές προσφύγων και μεταναστών.Ακόμη και αν κάποιος δεχτεί ότι όλα αυτά είναι ζητήματα επιστημονικής προσέγγισης, θα διαπιστώσει πως πρόκειται για μια πρωτοφανή στρατηγική, που εστιάζει στην επικοινωνία, και για αυτό δέχεται τα πυρά από καθηγητές και ειδικούς επιστήμονες.

Ο Σ. Τσιόδρας δεν εκφράζει πλέον μόνο επιστημονική άποψη, όπως αρχικά είχε παρουσιαστεί, αλλά υποστηρίζει βασικές κυβερνητικές επιλογές, με πιο βασική την απόκρυψη της πραγματικής έκτασης της επιδημίας. Το ερώτημα που πλανάται, όσο πλησιάζει η έξαρση της νόσου είναι σε ποιο βαθμό είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση να παραπληροφορήσει…