Με μια πρωτοφανή δήλωση ο Πρωθυπουργός επεκτείνει το «θεώρημα» της ατομικής ευθύνης που μεταχειρίστηκε η κυβέρνηση κατά την πανδημία στον υγειονομικό τομέα, και στην οικονομία, φανερώνοντας ένα ιδιότυπο αμοραλισμό που μεταθέτει τις ευθύνες μιας κυβέρνησης στους πολίτες. 

Ads

«Η πολιτεία έκανε το καθήκον της, σειρά σας να κάνετε το δικό σας. Η κυβέρνηση ενισχύει την εργασία, εμείς επιλέγουμε δουλειές, όχι λουκέτα. Προσωπικά περιμένω, τώρα, και από τους επιχειρηματίες -ιδίως του τουρισμού- να ανταποκριθούν και να ανοίξουν τις εγκαταστάσεις τους. Τους ενθαρρύνω να δράσουν. Γιατί έχουν κι αυτοί το δικό τους μερίδιο κοινωνικής ευθύνης» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση μόνο το καθήκον της δεν έκανε στη διάρκεια της πανδημίας αλλά εγκατέλειψε ολόκληρους κλάδους της οικονομίας να καταρρεύσουν, αρνούμενη να πάρει έγκαιρα μέτρα. Δεν είχε  αντανακλαστικά και ρεαλιστικό σχέδιο διάσωσης αλλά έτρεχε πίσω από τις εξελίξεις, με το πλέον αναιμικό πακέτο στήριξης σε όλη την ευρωζώνη, με αποτέλεσμα αρκετές μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις να αδυνατούν πλέον να επανέλθουν.

Όσον αφορά την εργασία, η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε το αντίθετο από αυτό που ισχυρίζεται αφού διευκόλυνε τις απολύσεις και ενίσχυσε τις αναστολές συμβάσεων, αντί να επιδοτήσει τη διατήρηση των θέσεων εργασίας ώστε να συντηρήσει τη δυναμική των επιχειρήσεων και της κατανάλωσης μετά την πανδημία και να εξομαλύνει τις επιπτώσεις. Το μόνο στο οποίο είχε σχέδιο ήταν η υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων, που ήταν έτσι κι αλλιώς στις προθέσεις της αλλά επιταχύνθηκε με πρόσχημα την πανδημία. 

Ads

Ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού που μνημονεύει ο Πρωθυπουργός, ο αρμόδιος Υπουργός του «μετρά μέρες» μέχρι τον ανασχηματισμό ενώ με τις παλινωδίες και την έλλειψη σχεδίου, όχι μόνο έχει δείξει μηδενική προετοιμασία για τις συνέπειες της κρίσης αλλά είναι εμφανές ότι και πριν την πανδημία, είχε κλονίσει ένα κλάδο που παρέλαβε στο «ζενίθ».  

Στην ειδησεογραφία κυριαρχούν η σφοδρή κριτική των μεμονωμένων επιχειρηματιών αλλά και όλων σχεδόν των συλλογικών φορέων, ειδικά της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και των επαγγελματιών της εστίασης, που καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι τους οδηγεί στο χάος ενώ ανοίγουν τις επιχειρήσεις τους ήδη χρεωμένοι. Ταυτόχρονα οι όροι και οι προϋποθέσεις αλλάζουν κάθε μέρα και η ΝΔ κινείται στη λογική “βλέποντας και κάνοντας”

Ούτε η κυβέρνηση έκανε το χρέος της απέναντι στις επιχειρήσεις, ούτε υπάρχει μαγικός τρόπος για να επανέλθει η οικονομία, πολύ περισσότερο όταν η ΝΔ έχει «στεγνώσει» την αγορά. Φαίνεται ότι οι «άριστοι», αγνοούν πώς λειτουργεί η πραγματική οικονομία και φορτώνουν την αποτυχία τους στους πολίτες. Απορεί κανείς τι χρειάζεται αυτή η κυβέρνηση, όταν για όλα ευθύνονται οι πολίτες;