Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα έκανε λόγο για δίκαιη μοιρασιά των βαρών, ώστε όλοι να έχουν «μέρισμα από την αναπτυξιακή έκρηξη που θα ακολουθήσει». Είναι άγνωστο αν θα υπάρξει τέτοια έκρηξη και αν όντως όλοι θα έχουν μερίδιο σε αυτήν, το σίγουρο όμως είναι ότι οι πολίτες, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, θα έχουν «μέρισμα» στην «καταιγίδα» που θα ακολουθήσει με τον νέο πτωχευτικό κώδικα.

Ads

Το σχέδιο στο οποίο φαίνεται να καταλήγει η κυβέρνηση και θα έρθει σύντομα προς ψήφιση, είναι ουσιαστικά ένας «αρμαγεδών»  που θα προκαλέσει μαζικές εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας που ακολουθούν το «ισπανικό» αποκρουστικό μοντέλο. Έχει άλλωστε διακηρυχθεί επίσημα ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας θα σταματήσει για να μην πληγεί η «κουλτούρα πληρωμών». Ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε ενημερώσει πριν από λίγο καιρό για… «να μην χαλάσουμε τις καρδιές μας». Εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει το σχέδιο που ήρθε στη δημοσιότητα, θα προκαλέσει τεράστιο κοινωνικό κόστος ενώ το πλαίσιο θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά από μια πρωτόγνωρη διακοπή κάθε οικονομικής δραστηριότητας που έθεσε τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών σε αδυναμία να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ο νέος πτωχευτικός κώδικας ακολουθεί τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, των Τραπεζών αλλά και των funds ενώ παραμένουν αναπάντητες οι καταγγελίες του Γιάνη Βαρουφάκη για τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ήδη με το Σχέδιο Ηρακλής για γρήγορη αποπληρωμή με κρατικό χρήμα των funds που έχουν αγοράσει τιτλοποιημένα δάνεια των πολιτών αν σε τρεις συνεχόμενους μήνες δεν εξοφληθούν.

Ο νέος πτωχευτικός προβλέπει fast track διαδικασίες για  την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων ενώ δίνει τη δυνατότητα στα πιστωτικά ιδρύματα να «πατήσουν πόδι» στις επιχειρήσεις, να πάρουν στα χέρια τους τα πάγιά τους, να υποχρεώσουν σε επώδυνες συγχωνεύσεις, να εκποιήσουν μόνο τα κερδοφόρα τμήματά τους, αχρηστεύοντας το υπόλοιπα. Και φυσικά να οδηγήσουν σε πτωχεύσεις, αποστερώντας από τους επιχειρηματίες, ειδικά τους μικρομεσαίους, τη μοναδική πηγή εισοδήματος για την αποπληρωμή των χρεών και βιοπορισμό και προκαλώντας νέο κύμα ανεργίας. 

Ads

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας, χωρίς να έχει προηγηθεί ο παραμικρός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους,  παρά τις εύπεπτες διακηρύξεις, θα υπηρετήσει με σκληρότητα το πραγματικό πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης ώστε η τρομερή ύφεση που ξεκίνησε, να αποτελέσει ευκαιρία για άλλη μια επώδυνη αναδιανομή εισοδημάτων και αναδιάταξη του επιχειρηματικού χάρτη.