«Σε στρατηγικές αποφάσεις της κυβέρνησης δεν μπορεί ο συνδικαλισμός να παρεμβαίνει…», αυτό εκστόμισε η κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, φέρνοντας στη μνήμη μας τις αλήστου μνήμης εποχές του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Γιατί τι άλλο να σκεφθεί κανείς όταν η κυβέρνηση με τέτοιο προκλητικό τρόπο ουσιαστικά καταργεί το συνδικαλισμό. Με απλά λόγια η κ. Βούλτεψη, που διαπρέπει στα τηλεοπτικά παράθυρα με τον αμετροεπή λόγο της, απαγορεύει στα συνδικάτα να επιτελούν το έργο τους. Μπορούν να μείνουν οργανώσεις βιτρίνας ή να χειροκροτούν τις κυβερνητικές αποφάσεις, αλλά δεν μπορούν να διαμαρτύρονται, να αγωνίζονται και ν’ αντιδρούν. Σε διαφορετική περίπτωση πέφτει η επιστράτευση, μέτρο που στη μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα που εφαρμόζεται είναι η Ελλάδα. 

Ads

Ο λόγος της κυβερνητικού εκπροσώπου δείχνει και το μέτρο της αντιδημοκρατικότητας αυτής της κυβέρνησης που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, οδηγώντας τη χώρα σε μια πρωτοφανή κρίση που ξεκίνησε ως οικονομική, αλλά τελικά μετατρέπεται σε κρίση θεσμών και δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας. Τέτοιος ξεπεσμός προκειμένου να εξυπηρετηθούν με προκλητικό τρόπο ντόπια και ξένα συμφέροντα δεν έχει προηγούμενο από τη μεταπολίτευση και μετά.

Την ωραία αυτή έκφραση την είπε η κ. Βούλτεψη σε τηλεοπτικό κανάλι των Αθηνών, στην αντίδραση των εργαζομένων της ΔΕΗ στο ξεπούλημα της επιχείρησης, και στην απόφαση να ξεκινήσουν απεργίες κατά των κυβερνητικών αποφάσεων. Αποφάσεις που δείχνουν ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου ξεπουλά χωρίς αιδώ τα πάντα κατ’ απαίτηση των δανειστών, αλλά και της οικονομικής ελίτ που ευθύνεται τα μάλα για την αναπτυξιακή υστέρηση της χώρας τα τελευταία 70 χρόνια.

Σε όλες τις ανεπτυγμένες Ευρωπαϊκές χώρες, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία, Ιταλία κ.α. επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα με έντονο κοινωνικό προσανατολισμό, όπως είναι η ενέργεια, παραμένουν υπό τον έλεγχο του κράτους. Γιατί λοιπόν στην Ελλάδα παραδίδουν τη ΔΕΗ στο ιδιωτικό κεφάλαιο το οποίο έχει ως μοναδικό στόχο το άκριτο κέρδος. Πωλούν μάλιστα το καλύτερο κομμάτι, εκείνο που δεν έχει μεγάλη δαπάνη στην παραγωγή του ηλεκτρικού, δηλαδή το λιγνίτη, τα υδροηλεκτρικά και το φυσικό αέριο. Το υπόλοιπο θα μείνει στη λεγόμενη κρατική ΔΕΗ η οποία θα αυξήσει τα τιμολόγια για να ανταπεξέλθει στο κόστος και αυτοί που θα την πληρώσουν είναι οι κάτοικοι των νησιών.

Ads

Στην Κρήτη η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται με σταθμούς παραγωγής που καταναλώνουν μαζούτ και πετρέλαιο, που είναι ακριβότερα από το λιγνίτη. Η τιμή όμως ήταν ενιαία σε όλη τη χώρα λόγω του χαμηλότερου κόστους παραγωγής στην ηπειρωτική χώρα. Τώρα τα πράγματα αλλάζουν και το τιμολόγιο σε μερικούς μήνες θα αυξηθεί εκ των πραγμάτων.   
Είναι προκλητικό λοιπόν να απειλεί η κυβέρνηση με επιστράτευση των εργαζομένων στη ΔΕΗ, βάζοντας σαν αιτία την προστασία της τουριστικής περιόδου, αλλά να αποκρύβει ότι του χρόνου τέτοιο καιρό ο ξενοδόχος της Κρήτης και της Ρόδου θα πληρώνει ακριβότερο το ηλεκτρικό ρεύμα.

Να γιατί η υπόθεση της ΔΕΗ αφορά όλους τους Έλληνες. Διότι όλοι θα θιγούν από την αύξηση των τιμολογίων, μηδενός εξαιρουμένου. Όσοι αποδέχονται την κυβερνητική προπαγάνδα για χαμηλότερες τιμές και καλύτερη λειτουργία της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ «πλανώνται πλάνην οικτράν». Σε όποια χώρα του κόσμου έγινε ιδιωτικοποίηση των μονάδων ενέργειας η αύξηση στο ηλεκτρικό ήταν της τάξης του 80% με 100%.

Η πρόταση λοιπόν του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για τη συλλογή 120 υπογραφών βουλευτών προκειμένου να γίνει δημοψήφισμα ώστε να αποτραπεί η πώληση της ΔΕΗ, αποτελεί μέγιστη πρόκληση για τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους ανεξάρτητους βουλευτές. Όσοι δεν αποδεχτούν, με οποιαδήποτε δικαιολογία, αναλαμβάνουν τη βαρύτατη ευθύνη για τη συνέχιση του αντιδημοκρατικού εκτροχιασμού της κυβέρνησης και του ξεπουλήματος της Ελλάδας.