Mια ψευδής είδηση, που κατασκευάστηκε και διακινήθηκε στους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα, οδήγησε χιλιάδες από αυτούς να εγκαταλείψουν τις δομές τους και να καταλήξουν με πορεία  έξω από τα Διαβατά. Άλλοι βρέθηκαν στον Σταθμό Λαρίσης, διαμαρτυρόμενοι για τον εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα εξαιτίας των πολιτικών, που έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα.

Ads

Χιλιάδες πρόσφυγες είχαν ενημερωθεί τις προηγούμενες μέρες με μηνύματα μέσω Facebook για τη διοργάνωση πορείας προς τα Διαβατά επειδή, δήθεν, θα άνοιγαν τα σύνορα της χώρας με τη Βόρεια Μακεδονία και θα τους επιτρεπόταν ή έξοδος. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να προκληθούν κάποια επεισόδια και να «στηθεί» μια «μικρή Ειδομένη», καθώς οι πρόσφυγες είναι σε απόγνωση από το εμπόριο ελπίδας κάποιων επιτήδειων.

Ο σκοπός του δημιουργού της ψεύτικης είδησης είναι άγνωστος. Εκ του αποτελέσματος πάντως έβαλε τους πρόσφυγες σε μια σωματική και ψυχική ταλαιπωρία και έδωσε «πάτημα» για αντιπροσφυγικές κραυγές από τη Δεξιά και την ακροδεξιά.

Όμως πέρα από το πρόβλημα των fake news και την απόπειρα εκμετάλλευσης του πόνου των προσφύγων, το θέμα αναδεικνύει για ακόμη μια φορά τα αδιέξοδα της διαχείρισης του προσφυγικού από την ΕΕ. Αυτή η νέα «Ειδομένη» υπενθυμίζει την ανευθυνότητα και την αδυναμία της Ένωσης, που υπέκυψε στις ακροδεξιές φωνές. Χώρες που αρνούνται να αναλάβουν το μερίδιό τους για την προσφυγική κρίση, και χώρες που μετατρέπονται σε “αποθήκες” για να την αναχαίτιση του προβλήματος. Οι πρόσφυγες δεν έχουν καμία διάθεση να βρίσκονται στην Ελλάδα αλλά υποχρεώνονται.

Ads

Πριν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα – προσχηματικά και για τις εσωκομματικές ισορροπίες – έρθει σε αντιπαράθεση με τον Όρμπαν, είχε ήδη αποδεχτεί τις θέσεις του στο προσφυγικό και μάλιστα πολλά ήταν τα στελέχη και εδώ στην Ελλάδα, που τις επικροτούσαν κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση για την προσφυγική κρίση. Αυτή η καταστροφική διαχείριση, ήταν και ο λόγος που ενισχύθηκε η ξενοφοβική ρατιστική ρητορική σε όλην την Ευρώπη.

Δύο ήταν οι παράγοντες που ενίσχυσαν την ακροδεξιά τα τελευταία χρόνια: οι πολιτικές της λιτότητας και η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Και υπάρχει συγκεκριμένοι υπεύθυνοι και για τους δύο: Οι εκπρόσωποι του νεοφιλελευθερισμού και του νεοφιλοφασισμού. Είναι οι ίδιοι που σήμερα, ενόψει ευρωεκλογών, επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τις καταστάσεις. Και για αυτό είναι σήμερα πιο επιτακτική από ποτέ η διαμόρφωση ενός προοδευτικού μετώπου, ως απάντηση σε αυτές τις δυνάμεις.