Η προτεραιότητα που δόθηκε στον πρωθυπουργό και στους πολιτικούς αρχηγούς για τον εμβολιασμό έχει κάποιο νόημα, με την έννοια ότι καλούνται να δώσουν το παράδειγμα στους πολίτες στους οποίους έχουν επιρροή. Γι αυτό, για παράδειγμα, ο Κυρ. Βελόπουλος της “Ελληνικής Λύσης” δεν άσκησε το δικαίωμά του προκειμένου να γοητεύσει τους αρνητές της πανδημίας και του εμβολίου.

Ads

Στο σημείο αυτό τελειώνουν τα ορθολογικά επιχειρήματα για να δικαιολογηθεί η λίστα με τους πρώτους των πρώτων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης που φωτογραφήθηκαν περιχαρείς με το μανίκι σηκωμένο προφανώς δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος να προηγηθούν. Είναι νέοι και υγιείς. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πολύ περισσότερο ανάγκη το εμβόλιο. Το ίδιο ισχύει για τα δεκάδες πρόσωπα που μετέχουν στην κυβέρνηση και έχουν πάρει σειρά χωρίς να είναι κατά κανέναν τρόπο ευάλωτοι.

Με πρόσχημα την ανάγκη πειθούς της κοινωνικής πλειοψηφίας, οι καριερίστες της εξουσίας υπερασπίζονται για μια ακόμη φορά τα ειδικά προνόμιά τους. Ποιος θα επηρεαστεί από το εμβολιασμό του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γρ. Δημητριάδη και θα αποφασίσει να κάνει το εμβόλιο ενώ μέχρι τότε ήταν επιφυλακτικός;

Απολύτως κανένας. Το ξέρουν και αυτοί και εμείς. Απλώς βολεύονται στη νοσηρή ανοχή δεκαετιών της εξαίρεσης των ελίτ από τους κανόνες που ισχύουν για τους πολλούς.

Ads

Οπως παρουσιάζεται ως φυσικό και κανονικό να μπορούν οι βουλευτές και οι υπάλληλοι της Βουλής να κάνουν δωρεάν τεστ όποτε θέλουν, αλλά ανάλογη δυνατότητα δεν υπάρχει για τις υπερεκτεθειμένες ταμίες στα σούπερμάρκετ ή για τους εργάτες στα εργοστάσια και τις βιοτεχνίες, έτσι τώρα προβάλλεται ως αυτονόητος ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός όσων μετέχουν στο σύστημα διακυβέρνησης.

Ούτε καν συζήτηση δεν γίνεται, ούτε που τολμάει η αντιπολίτευση θα θίξει τις παραδόσεις του ελληνικού πελατειασμού που φτάνει στο ζενίθ της δόξας του όταν πρόκειται για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

Ας αναλογιστούμε πώς θα ήταν η ατμόσφαιρα στη δημόσια ζωή αν οι υπουργοί επέλεγαν να κάνουν τελευταίοι το εμβόλιο και αν οι βουλευτές δεν δέχονταν να κάνουν δωρεάν τεστ εφόσον αυτό δεν συνταγογραφείται για τους πολίτες. Αν αντί να ανεβάζουν στα social media τον χαρούμενο εαυτό τους μετά το τσιμπηματάκι, “πόσταραν” στους λογαριασμούς τους φωτογραφίες υγειονομικών, γερόντων και αρρώστων που εμβολιάζονται.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν το κάνουν. Είναι ότι δεν το σκέφτονται καν, δεν έχουν ενοχές που παίρνουν τη σειρά ευπαθέστερων ανθρώπων, κανείς δεν θα τους το πει  και ποτέ δεν θα καταλάβουν γιατί η έναρξη των εμβολιασμών δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για selfie.