Επτά μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας και τη διάψευση ενός κεντρικού προεκλογικού αφηγήματος, στο μεγαλύτερο κυβερνητικό βατερλώ όπως είναι το προσφυγικό, η κυβέρνηση αρνείται μια «αναγκαστική προσγείωση» στο τεράστιο πρόβλημα και διακινδυνεύει μια ακόμη μεγαλύτερη κοινωνική και ανθρωπιστική έκρηξη στις ακτές των νησιών. 

Ads

Εκτός από το ασύνδετο και διασκορπισμένο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που καταργήθηκε με τυμπανοκρουσίες για να επανασυσταθεί μετά από μήνες με παραδοχή του λάθους, η χώρα πληρώνει το γεγονός ότι ο κάθε ένας από τους πολλούς εμπλεκόμενους υπουργούς ακολουθεί τη δική του προσωπική ατζέντα, συνθέτοντας μια εικόνα πανικού και σύγχυσης, ενώ δεν λείπουν και κάποιες ρατσιστικές κορώνες από αυτές που καλλιεργούσε εγκληματικά επί 4,5 χρόνια η ΝΔ. Το κάνουν πάντως πιο αποτελεσματικά, τοπικοί παράγοντες που αναζητούν ένα «αφήγημα» για να απευθυνθούν στις κοινωνίες. 

Τη Δευτέρα οι πρόσφυγες στη Λέσβο διαδήλωσαν, εξαθλιωμένοι από την «κόλαση» της Μόριας με τις δυνάμεις της Αστυνομίας να τους στοχοποιούν και να επιτίθενται με χημικά, ακόμη και σε ανήλικα. Αν αυτά χαρακτηρίζουν την ΕΛΑΣ, το Υπουργείο Άμυνας διά του αμφιλεγόμενου Α. Στεφανή συνεχίζει να υποστηρίζει τους πλωτούς φράχτες με τους «χρυσούς διαγωνισμούς» και να υπονοεί ως λύση πνιγμούς και «πολιτική αποτροπής», έχοντας καταστήσει τη χώρα περίγελο διεθνώς. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση του αφαιρεί αρμοδιότητες, μέσα στο απίστευτο γραφειοκρατικό χάος που έχει βυθιστεί. 

Ο Γ. Κουμουτσάκος, αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υποστηρίζει ότι αυτός ο τεράστιος όγκος θα αντιμετωπιστεί με επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και άμεσες επιστροφές, ανακαλύπτοντας το πρόβλημα από την αρχή, αλλά χωρίς ουσιαστική λύση. Ο δε υπουργός Νότης Μηταράκης, ίσως σε άλλη διάσταση, ισχυρίζεται ότι κλειστές δομές που θα κατασκευαστούν θα λειτουργούν αποτρεπτικά, άρα θα δημιουργήσει χειρότερα κολαστήρια, που θα μειώσουν τη μετανάστευση για κάποιο μαγικό λόγο που δεν το έκαναν μέχρι σήμερα. 

Ads

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται και οι τοπικοί άρχοντες δημαγωγούν, βλέποντας την ανικανότητα της κυβέρνησης. Διαφωνούν με το σχεδιασμό της για τους λάθος λόγους ενώ η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα τους «καλοπιάσει» με αντισταθμιστικά οφέλη και στοχοποιεί και πάλι τις ΜΚΟ. Μέσα σε αυτό το παρανοϊκό τοπίο, το επικοινωνιακό «κουκούλωμα» δεν επαρκεί.

Αντί να παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που διόγκωσε ανεύθυνα και να επιδιώξει λύσεις από την Ε.Ε., η ΝΔ συνεχίζει να κρύβεται πίσω από αδιέξοδες πολιτικές και κορώνες. Φαίνεται να πιστεύει ότι θα κρύψει το πρόβλημα αν κλείσει τους πρόσφυγες σε τεράστιες φυλακές και πνίξει μερικούς στη θάλασσα. Άρα τα χειρότερα έρχονται…