Ανεξάρτητα από τα πολιτικά δεδομένα και τις αλλαγές που επιφέρει το εκλογικό αποτέλεσμα, το αδιαμφισβήτητα σημαντικό γεγονός μετά την 7η Ιουλίου είναι η αποτυχία της Χρυσής Αυγής να μπει στη Βουλή μετά από 7 χρόνια.

Ads

Η νεοναζιστική οργάνωση του Μιχαλολιάκου έχασε πάνω από το 50% της εκλογικής του δύναμης και με 2,93% έμεινε εκτός Βουλής. Η Χ.Α. από γραφική ακροδεξιά γκρούπα, είχε αναδειχτεί σε κοινοβουλευτικό κόμμα, εν μια νυκτί το 2012, χάρη στην αμέριστη στήριξη συστημικών ΜΜΕ και επιχειρηματικών κεφαλαίων. Τότε χρησιμοποιήθηκε ως βαλβίδα εκτόνωσης της λαϊκής αγανάκτησης προκειμένου να απορροφήσει τους κραδασμούς στη “Δεξιά Πολυκατοικία”, λόγω μνημονίου, όταν η ΝΔ είχε φτάσει στο 19% και το ΛΑΟΣ είχε συρρικνωθεί.

Η Χρυσή Αυγή αποδείχθηκε απόλυτα οργανωμένη ενώ συνομιλούσε υπογείως με την κυβέρνηση Σαμαρά και το «βαθύ κράτος», έχοντας μετατραπεί σε ένα «βραχίονα» με μπράβους και μαχαιροβγάλτες. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ως κομβικό σημείο, οδήγησε στη δικαστική διερεύνηση όλης της δράσης και ανέδειξε το αποκρουστικό πρόσωπο της συμμορίας. Λίγο νωρίτερα ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, σημερινός βουλευτής της ΝΔ, υποστήριζε ότι μια «σοβαρότερη Χρυσή Αυγή» θα ήταν αναγκαία ώστε να υποστηρίξει μια «συντηρητική συμμαχία».

Οι προφυλακίσεις και οι εσωτερικές έριδες για τη νομή των προνομίων επέφεραν σοβαρά ρήγματα και η αποτυχία της εισόδου στη Βουλή έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τον δημοκρατικό κόσμο. Πλην όμως το κοινό της Χρυσής Αυγής, ως μάζα, δεν έχει εκλείψει ούτε από την κοινωνία ούτε από το εκλογικό σώμα. Απλώς ένα σημαντικό μέρος του επέστρεψε στο παραδοσιακό του χώρο, που παρέχει και  τα προνόμια του κομματικού πελατειακού κατεστημένου.

Ads

Με την ενίσχυση των ακροδεξιών στη ΝΔ και το σάλπισμα της παλινόρθωσης του «Κράτους της Δεξιάς», οι υποστηρικτές των νεοναζί γύρισαν στο πάντα φιλόξενο «μαντρί», όπως λέει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Άλλωστε, η  συντηρητική παράταξη ποτέ δεν υπήρξε πλειοψηφικό ρεύμα της ελληνικής κοινωνίας αλλά άθροιζε αυτά τα ακραία στοιχεία για να διατηρεί την εξουσία. Στo αποτέλεσμα της Κυριακής αποτυπώνεται ότι οι ακροδεξιοί δεν εξαφανίστηκαν αλλά συσπειρώθηκαν γύρω από τη ΝΔ και είναι η κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων που της έδωσε τη νίκη. Η «σοβαρή» Χρυσή Αυγή, που ζητούσε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, βρίσκεται ήδη μέσα στη ΝΔ και η «ακροδεξιά της γραβάτας» είναι εξίσου επικίνδυνη.