Ένα σοκ περίμενε τους επιβάτες του μετρό όταν διαπίστωσαν ότι η καμπάνια κατά των αμβλώσεων διαφημίζεται στο μαζικό μέσο μεταφοράς και μια συζήτηση παρωχημένη επανέρχεται στο προσκήνιο ως ένας υπερ-συντηρητικός αναχρονισμός, ασύμβατος με τις σύγχρονες αντιλήψεις αλλά όχι αποκομμένος από τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα.

Ads

Το γεγονός προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, ενώ η απάντηση της ΣΤΑΣΥ ήταν προκλητικά αφελής για να γίνει αποδεκτή, πόσο μάλλον όταν σε λίγες ώρες απομάκρυνε τις αφίσες. Όμως το βασικό πολιτικό ζήτημα είναι η στάση της κυβέρνησης για το ζήτημα, δεδομένου ότι η  Ελλαδική Εκκλησία αποφασίζει να ξεκινήσει εκστρατεία κατά των αμβλώσεων μια μέρα μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του Ιούλη ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης υιοθετεί τη σχετική καμπάνια όταν αυτή αποτυπώθηκε στο πρωτοσέλιδο του Sportime, πριν λίγες εβδομάδες.

Μια κυβέρνηση που δίνει μεγάλη βαρύτητα σε ηθικοπλαστικά ζητήματα και σκοταδιστικές αντιλήψεις, θεωρώντας ότι συνέχουν το εκλογικό της κοινό, δεν είναι περίεργο να αμφισβητεί το δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίζει για το σώμα της. Αυτή η  οπισθοδρόμηση παραγνωρίζει τις σύγχρονες κοινωνικές αντιλήψεις αλλά και το γεγονός ότι το νομικό πλαίσιο των τελευταίων 35 ετών δεν απελευθερώνει αλλά θέτει πολύ συγκεκριμένους ως και σκληρούς περιορισμούς για να επιτρέψει μια άμβλωση, όπως σε όλο το δυτικό κόσμο. Αυτό όμως που προσφέρει στις γυναίκες είναι ασφαλείς αμβλώσεις σε ελεγχόμενο περιβάλλον και όχι ανεξέλεγκτη πρόσβαση σε παράνομες δομές.

Στην Ελλάδα η κουλτούρα για το ιατρικά και ηθικά ορθό έχει διαμορφωθεί παράλληλα με την πρόοδο της κοινωνίας και της επιστήμης και δεν επιδέχεται «διορθώσεων» ούτε μπορεί να συνδεθεί με γραφικές απόψεις περί καταπολέμησης του «δημογραφικού».  Αυτό που χρειάζεται από την πολιτεία είναι μια σοβαρή διαπαιδαγώγηση σε θέματα αντισύλληψης και οικογενειακού προγραμματισμού μακριά από την κατήχηση και την θρησκόληπτη αντίληψη που κρίνει «επί συμπτωμάτων».

Ads

Καμία κυβέρνηση και καμία εκκλησία δεν μπορούν να καθορίσουν τις κοινωνικές συνθήκες με νόμους, απαγορεύσεις και κηρύγματα. Αυτό που προσπαθούν να αμφισβητήσουν είναι η ανεξαρτησία της γυναίκας  και η αποδέσμευση από τις μεσαιωνικές προκαταλήψεις που χειραγωγούν τις κοινωνίες. Το γεγονός ότι οι αφίσες απομακρύνθηκαν μέσα σε ελάχιστες ώρες δείχνει ότι η κοινωνία έχει ισχυρές αντιστάσεις και δεν αποδέχεται τέτοιες μορφές καταπίεσης.